'Het is zorgelijk als Nederland het imago krijgt weinig te hebben met het buitenland'

De voorzitter van VNO-NCW, Hans de Boer, is bezorgd over de grote populariteit van de PVV. Volgens de voorman van de werkgeversorganisatie kan die namelijk gevolgen hebben voor de handel van Nederland met het buitenland. "Als Nederland het imago krijgt dat het weinig met het buitenland te maken wil hebben en bang is voor andere culturele invloeden, dan is dat een zorgpunt", zei De Boer in het televisieprogramma WNL op Zondag.

De Boer vreest dat hij straks op handelsmissie moet "met iemand die weinig voelt voor het buitenland", zei hij over mogelijk toekomstige regeringsdeelname van de PVV. Eerder zei De Boers voorganger Bernard Wientjes ook al dat Wilders schadelijk kan zijn voor de handelsbelangen van Nederland. Aanleiding waren toen harde woorden van Wilders aan het adres van de Turkse leider Erdogan.

Recordhoogte

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond steeg de PVV deze week naar een recordhoogte van 37 zetels. In de peiling van TNS NIPO staat de PVV zelfs op 38 zetels. 

In het tv-programma Buitenhof reageerde CDA-leider Sybrand Buma op de peilingen. Volgens Buma hebben veel mensen reële zorgen over de toestroom van asielzoekers naar Nederland. De CDA-leider benadrukte nogmaals dat zijn partij niet zal deelnemen aan een regering met de PVV. Buma gaf wel toe dat het "ingewikkeld" wordt om een regering te vormen zonder de PVV als de peilingen realiteit worden.

STER reclame