Marvelous Nakamba
NOS Voetbal

Nakamba, meester van de vijf seconden

Zijn voornaam 'Marvelous' schept verwachtingen. "Mijn ouders vonden het, denk ik, geweldig dat ze een zoon gekregen", lacht de 21-jarige Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba terwijl hij plaatsneemt in de kantine van het trainingscomplex op Papendal.

"Deze naam was speciaal voor ze. Dat hebben ze me later ook wel verteld. Nee, in Zimbabwe hoor je 'Marvelous' inderdaad nooit. Er wordt vaak aan me gevraagd waar het vandaan komt. Dan vertel ik dat ik het zelf wel mooi vind klinken."

Energieke breker

Sinds de zomer van 2014 staat hij onder contract bij Vitesse. Vorig seizoen was er met Davy Pröpper en Marko Vejinovic nog geen ruimte op het ijzersterke middenveld van Vitesse, maar dit seizoen veroverde de Afrikaan tussen talentvolle leeftijdsgenoten van Chelsea alsnog een vaste plek in het elftal.

De afgelopen weken ontvangt de middenvelder veel lof voor zijn energieke spel. Nakamba is een echte breker, maar zoekt en vindt ook steeds vaker de voetballende oplossing.

Ik zou bij de beloften worden omgeschoold tot linksback

Marvelous Nakamba

Sterk geworden bij beloften

De donkere ogen van Nakamba dwalen af richting het kunstgrasveld van de luxueuze accommodatie. Vorig jaar, toen hier nog op gewoon gras gevoetbald werd, maakte de linkspoot zijn minuten op de maandagavond.

"Ik begon vorig jaar in stilte bij de beloften. Om sterk te worden en om te wennen aan een andere omgeving en nieuwe manier van voetballen. Hier wordt technisch voetbal gespeeld. We spelen bij Vitesse altijd vanuit onze eigen kracht. We vallen uit en thuis aan en willen de bal zo snel mogelijk weer in bezit hebben. Dat past allemaal bij mij."

Daar zag het vorig jaar overigens niet naar uit. "Ik kwam bij de beloften op linksback terecht en zou worden omgeschoold. Er waren inderdaad weinig alternatieven in de selectie. Ik kan daar ook spelen en heb er veel geleerd, maar voel mij toch meer thuis in een verdedigende rol op het middenveld."

Marvelous Nakamba (l) in duel met Stijn Wuytens van Willem II

Europa was de droom

Dit seizoen is Nakamba de aanjager van de ploeg die de ballen verovert, een ouderwetse stofzuiger die beslissingen neemt op gevoel en speelt vanuit emotie. Op het randje en soms erover. Zoals de kleine Marvelous vroeger deed op stoffige straten en snikhete veldjes.

"Wij voetbalden altijd met honderd procent passie", vertelt Nakamba. "We hadden bijna niets. Maar er was wel een bal. En dus speelden we. Mijn droom was om in Europa te spelen, zoals alle jongens in Afrika die wens hebben. Dus werkte je iedere dag keihard om het grote doel te bereiken. Op mijn zestiende verliet ik mijn ouders en ging ik naar Europa. Ik ben dus wel gewend lang alleen te zijn."

Hij mocht op proef bij AS Nancy en kon blijven, bij de beloften. Twee keer mocht hij opdraven in de hoofdmacht in de Franse tweede divisie. Maar in de zomer van 2014 leek zijn rol uitgespeeld.

Op mijn zestiende verliet ik mijn ouders. Ik ben wel gewend lang alleen te zijn

Marvelous Nakamba

Vijfsecondenregel

Vitesse bood uitkomst. In afwachting van een nieuwe lichting Chelsea-huurlingen kon de selectie van Vitesse wel wat mankracht gebruiken op het trainingsveld. Maar de stagiair uit Zimbabwe bleek meer dan veldvulling.

De Arnhemmers boden hem een contract met het oog op de toekomst. Die gok lijkt nu goed uit te pakken. Trainer Peter Bosz is lovend over de Zimbabwaan, die met de week belangrijker wordt.

Nakamba is de meester van de vijfsecondenregel: bij balverlies moet de bal binnen vijf seconden weer terug zijn in de ploeg. Bosz zweert er bij, voor Nakamba is het een tweede natuur.

Marvelous Nakamba komt te laat om Dusan Tadic te stuiten in het kwalificatieduel voor de Europa League met Southampton.

Topclub

Over zijn toekomst kan en wil Nakamba niet veel zeggen. Kenners verwachten dat hij over twee of drie jaar rijp is voor een Europese topclub. Nakamba lacht opnieuw. Tot 2018 staat de middenvelder nog onder contract bij Vitesse, waarmee hij dit seizoen minimaal bij de eerste vijf te denkt kunnen spelen.

"We hebben veel kwaliteit. Het zijn allemaal goede voetballers. Ik geef iedere dag alles wat ik heb en dan zien we wel waar ik over tien jaar zit. Ik ben nog jong en heb de tijd. Het voetbal is onvoorspelbaar. Je kunt eigenlijk niets plannen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl