Bloemen op de plek van de aanslag in Keulen
NOS Nieuws

'Dit is een aanslag op de democratie'

In Duitsland is geschokt gereageerd op de steekpartij in Keulen waarbij burgemeesterskandidate Henriette Reker gewond raakte. De 58-jarige politica werd in haar nek geraakt. Dat gebeurde toen ze campagne voerde op een markt. Ze is niet in levensgevaar. Vier omstanders die de aanvaller wilden overmeesteren, raakten lichtgewond.

Kort na de steekpartij werd een man van 44 aangehouden. Hij heeft verklaard dat hij Reker neerstak omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. De uittredend burgemeester Jürgen Roters noemt het "niet alleen een aanslag op het leven van Henriette Reker, maar een aanslag op de democratie".

Aanslag op politici schokt Keulen

Bondskanselier Merkel belde kort na de steekpartij met Armin Laschet, de voorzitter van de CDU in Noordrijn-Westfalen, om te informeren hoe het met Reker gaat. Merkel is volgens een regeringswoordvoerder geschokt.

De minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft de aanslag veroordeeld. Ook de minister-president van Noordrijn-Westfalen laat via Twitter weten geschokt te zijn door de aanslag. Zij schrijft dat ze hoopt dat het goed afloopt met de gewonden.

Vanavond is er een bijeenkomst in het gemeentehuis van Keulen. Daar komen politici samen om zich uit te spreken tegen geweld en extremisme. De verkiezingen voor een nieuwe burgemeester voor Keulen gaan morgen gewoon door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl