Bloemen naast de plek waar Reker is neergestoken
NOS Nieuws

Politica Keulen doelbewust neergestoken vanwege vluchtelingen

De man die de Duitse kandidaat-burgemeester Henriette Reker heeft neergestoken in Keulen, deed dat omdat hij het niet eens is met het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt op een persconferentie.

De man is 44 jaar, al jaren werkloos en kreeg een uitkering. Tegen de politie heeft hij gezegd dat hij alleen handelde. Ook claimt hij al twintig jaar politiek actief te zijn.

Keulse politica doelbewust neergestoken

De dader richtte zich bewust op de burgemeesterskandidaat "vanwege de verantwoordelijkheid die zij draagt voor de opvang van vluchtelingen". Reker is wethouder in Keulen en verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen.

Ze voerde vandaag op een weekmarkt campagne voor de burgemeestersverkiezingen van morgen toen de dader op haar afliep en haar stak. De dader had twee messen bij zich. "Ik doe dit voor jullie allemaal", zei hij volgens omstanders. Meteen na de aanslag werd besloten de campagne stil te leggen.

Buiten levensgevaar

De 58-jarige Henriette Reker raakte door de messteken gewond aan haar hals. Ze is zwaargewond, maar buiten levensgevaar. Haar toestand is na meerdere operaties stabiel. Haar medewerkers melden dat ze volledig zal genezen.

Ook vier omstanders liepen verwondingen op. Zij hadden geprobeerd de aanvaller te overmeesteren.

Volgens het blad Der Spiegel verkeerde de dader begin jaren 90 in rechts-extremistische kringen. Hij zou lid zijn geweest van de neonazistische Freiheitlichen Deutschen Arbeiterpartei (FAP), die later werd verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl