Een gewonde wordt afgevoerd na de steekpartij in Keulen
NOS NieuwsAangepast

Aanslag op politica in Keulen

In Keulen is burgemeesterskandidaat Henriette Reker door iemand met een mes aangevallen en zwaargewond geraakt. Ze verkeert niet in levensgevaar. Ook vier omstanders liepen verwondingen op. Zij hadden geprobeerd de aanvaller te overmeesteren.

De aanslag lijkt te maken te hebben met het vluchtelingenprobleem. Volgens de Duitse omroep WDR riep de aanvaller "dat het zo niet langer kan met de vluchtelingen". Reker is wethouder in Keulen en verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen.

Ze voerde vandaag nog op een weekmarkt campagne voor de burgemeestersverkiezingen van morgen toen de dader op haar afliep en stak. De 58-jarige politica werd in haar nek geraakt. De man van 44 werd kort daarop door de Keulse politie aangehouden en meegenomen.

Henriette Reker is een van de belangrijkste burgemeesterskandidaten. Ze is partijloos maar krijgt wel de steun van de CDU, de Groenen en de FDP. Meteen na de aanslag werd besloten om de campagne stil te leggen.

Verbijsterd

Lokale politici hebben met verbijstering gereageerd op de aanslag. De minister-president van Noordrijn-Westfalen zei dat de aanval op Reker een aanval is op "ons allemaal". De leider van de Groenen in de deelstaat zei dat hij diep geschokt is. Hij betuigde zijn medeleven aan alle slachtoffers.

Duitse politica neergestoken

Vluchtelingen

De politica heeft in Keulen de portefeuilles sociale zaken, integratie en milieu. Door de grote toestroom moest ze onconventionele maatregelen nemen door vluchtelingen onder te brengen in hotels, gymzalen, woonboten en leegstaande monumenten.


Ze waarschuwde onlangs nog de regering in Berlijn dat de opvang niet meer in de hand is te houden.

Eerdere aanslagen

In 1990 raakte de SPD-politicus Oskar Lafontaine zwaargewond toen een vrouw hem in Keulen met een mes aanviel tijdens de campagne voor deelstaatverkiezingen. Hij hield een toespraak toen ze op hem afkwam en hem in zijn nek stak. Hij overleefde de aanslag op het nippertje.

In hetzelfde jaar raakte CDU-politicus Wolfgang Schäuble zwaargewond bij een aanslag in Oppenau. Een gestoorde man schoot hem op een verkiezingsbijeenkomst twee keer in zijn nek.

Schäuble, die toen minister van Binnenlandse Zaken was, raakte daardoor vanaf zijn middel verlamd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl