Een beurshandelaar
NOS Nieuws

Rente laag, beleggen veel populairder

Er stroomt steeds meer geld richting beleggingsrekeningen. Zo werd er door klanten van ING per saldo ruim twee keer zoveel nieuw geld belegd als vorig jaar.

Ook andere banken merken dat beleggen populairder wordt. De Rabobank ziet dat veel vermogen verschuift van spaarrekeningen naar beleggingsrekeningen. Ook ABN Amro "constateert bij klanten een toegenomen interesse om te gaan beleggen".

Lage spaarrente

Door de lage rente levert sparen nog maar weinig op. "Daardoor gaan mensen meer geld beleggen in de hoop op een beter rendement", zegt een woordvoerder van Rabobank.

Bij ING groeit het aantal beleggingsrekeningen dat wordt aangevraagd al explosief sinds 2013. Maar dit jaar ziet de bank dat klanten over gaan tot actie, en ook echt fors meer geld beleggen.

Volgens Bob Homan, bij ING verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid, krijgen mensen weer wat meer vertrouwen in aandelen. "Mensen zien de lage rente en vertrouwen de beurs nu iets meer omdat het toch al een paar jaar wat beter gaat. En dus brengen ze hun geld naar de beurs."

Thomas Bunnik, bestuursvoorzitter van vermogensbeheerder Pritle, herkent dat. "Na de crisis van 2008 is de rente flink gedaald. De afgelopen tijd is er veel gesproken over de verwachting dat de rente weer zou stijgen. Dat is niet gebeurd, terwijl de beurs wel aantrok. Veel particulieren zijn daarom bereid een stuk spaargeld om te zetten in beleggingsfondsen."

Lange termijn

Vooral op de lange termijn loont het nu om te gaan beleggen, vindt Homan. En dat begrijpen Nederlanders volgens hem steeds beter. "Nederlanders gaan wat bewuster om met beleggen. Ze snappen dat pieken en dalen erbij horen."

Zo ging het de afgelopen maanden wat slechter op de beurs doordat de Chinese koersen instortten. "Toch zagen we in augustus en september heel veel instroom van nieuw geld," aldus Homan. "Voorheen gingen mensen hun aandelen gelijk verkopen als het wat slechter ging. Nu zien ze een dal juist als een kans."

Als belegger moet je niet onrustig gaan slapen van de procenten die er soms per dag afvliegen

Bob Homan, ING

Dat mensen meer in beleggingsfondsen investeren laat ook zien dat ze bewuster beleggen, zegt Homan. Een beleggingsfonds verzamelt het geld van een groot aantal beleggers en belegt dat in bedrijven in een bepaalde regio of sector. Dat betekent dat risico's beter gespreid zijn.

Maar koersschommelingen komen altijd voor. "Als belegger moet je niet onrustig gaan slapen van de procenten die er soms per dag afvliegen. Je moet wel een financiële buffer hebben als je gaat beleggen", zegt ING.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl