De brief van Davutoglu
NOS Nieuws

Turken in Nederland krijgen brief van AK-partij: stem op ons

Turken in Nederland hebben thuis een brief gekregen van de Turkse premier Davutoglu. Daarin roept hij op om tijdens de komende verkiezingen op de AK-partij te stemmen.

Veel Turken reageren verontwaardigd en vragen zich af hoe de AK-partij aan hun adresgegevens komt. Hoeveel brieven er zijn verstuurd is niet bekend.

De Nederlandse editie van het Turkse blad Zaman Vandaag ontving tientallen meldingen van mensen. "Ik ben geen lid van de partij, dus hoe komen ze aan mijn gegevens?", vraagt iemand zich af.

Het Turkse consulaat ontkent dat het de adresgegevens heeft doorgegeven. Ook de Unie van Europese Turkse Democraten zegt dat ze er niets mee te maken heeft.

Ook in Duitsland hebben Turken een brief gekregen. Het AK-verkiezingsbureau in Hamburg schrijft op zijn website dat ze naar 600.000 kiezers een brief hebben verstuurd.

"Dat is opmerkelijk, want de Nederlandse afdeling van de AK-partij ontkent tegen ons dat ze achter de brieven zitten", zegt Hakan Büyük, journalist bij Zaman Vandaag.

Büyük gelooft niet dat het Turkse consulaat er niets mee te maken heeft. "Het is of het Turkse consulaat of de vereniging van Diaynet-moskeeën. Zij zijn de enige die alle adresgegevens hebben."

Volgens Büyük hebben niet alleen AKP'ers de brief gekregen, maar ook mensen van andere politieke partijen. "Zelfs Turkse Nederlanders zonder Turks paspoort hebben de brief ontvangen."

Populair

Dat AK-partij campagne voert in Nederland is niet verwonderlijk. Bij de vorige verkiezingen stemden Nederlandse Turken massaal op de partij.

De partij van president Erdogan was bij die verkiezingen nergens zo populair onder Turken in het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl