NOS Nieuws

Gemeenten houden enquêtes over asielzoekers

Inwoners van de gemeenten Steenbergen en Stichtse Vecht mogen via enquêtes aangeven hoe zij tegen de komst van vluchtelingen aankijken. De gemeentebesturen zeggen de uitkomst van die enquêtes mee te nemen in besluiten over de opvang van vluchtelingen.

In het geval van Steenbergen vormt de mogelijke bouw van een azc voor 600 asielzoekers de aanleiding voor de 'peiling'. Gisteren werd in die gemeente nog gedemonstreerd door voor- en tegenstanders vanwege de aangekondigde komst van Geert Wilders. De PVV-leider kon uiteindelijk niet komen vanwege het Kamerdebat over de vluchtelingencrisis, maar de gemoederen liepen niettemin hoog op.

Inwoners van de gemeente kunnen online een vragenlijst invullen. Daarnaast worden in opdracht van de gemeente ook straatenquêtes gehouden.

Wethouder Cors Zijlmans: "We hebben nog geen aanvraag ontvangen van het COA, maar de gemeenteraad wil voordat die vraag komt een standpunt innemen over de opvang van vluchtelingen. Daarbij wil zij weten hoe de bevolking daarover denkt. Vaak is het zo dat als er een verzoek komt van het COA, er snel beslist moet worden."

Op 21 oktober behandelt de gemeenteraad dit onderwerp, waarbij ook de uitkomst van de enquête aan bod komt. Gisteren werd in die gemeente nog gedemonstreerd door voor- en tegenstanders vanwege de aangekondigde komst van Geert Wilders. De PVV-leider kon uiteindelijk niet komen vanwege het Kamerdebat over de vluchtelingencrisis, maar de gemoederen liepen niettemin hoog op.

Gemeenten houden enquêtes over asielzoekers

Kritiek

Ook in Stichtse Vecht wordt een digitale vluchtelingen-enquête gehouden door de gemeente. Daar is meteen kritiek op gekomen van GroenLinks. De lokale afdeling van die partij vindt dat de vragenlijst onderbuikgevoelens aanspreekt met "tendentieuze vragen".

Zo wordt de inwoners van Stichtse Vecht onder meer gevraagd wat zij vinden van de gevolgen voor wachtlijsten, werkgelegenheid, integratie en veiligheid.

Bovendien vindt GroenLinks dat met deze enquête de inwoners op het verkeerde been worden gezet. Het lijkt nu alsof het mogelijk is om noodopvang van vluchtelingen te weigeren, als een meerderheid van de stemmers dit zo aangeeft.

Kabinet

Inwoners noch gemeentebesturen hebben als het erop aankomt het laatste woord over asielopvang. Uiteindelijk kan het kabinet beslissen dat een gemeente ondanks bezwaren toch vluchtelingen moet opvangen.

Onlangs gebeurde dat nog in het Drentse dorp Oranje. Na alle ophef daarover liet staatssecretaris Dijkhoff weten dat hij niet uitsluit vaker gemeenten tot opvang te dwingen, maar dat hij deze maatregel tot een minimum wil beperken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl