Duitser doodt enorme olifant in Zimbabwe

Olifanten zijn populaire doelwitten voor jagers AFP

Een Duitse jager heeft een van de grootste olifanten in Zimbabwe gedood. Volgens kenners is er de afgelopen dertig jaar geen grotere olifant doodgeschoten in heel Afrika.

De slagtanden van het dier wogen 54 kilo. De Duitser die de olifant heeft gedood, deed mee aan een privé-jachtpartij in het nationale park Gonarezhou. Hij wilde de Grote Vijf doden: een olifant, een luipaard, een leeuw, een buffel en een neushoorn. De vergunning om de olifant te mogen doden kostte alleen al ruim 50.000 euro.

Het was allemaal legaal. Mijn klant deed niets fout.

Organisator van de jacht

Fotograaf Anthony Kaschula was erbij en zette foto's op Facebook. Die heeft hij later verwijderd. Kaschula betreurt dat de olifant is gedood. "We moeten beseffen dat zulke dieren levend veel waardevoller zijn dan dood. Het jachtbeleid moet dan ook veranderen", schrijft de fotograaf. De Duitse jager wil graag anoniem blijven.

Dikke huid

De man die de jacht heeft georganiseerd verdedigt de jager. "Het was allemaal legaal en mijn klant heeft niets fout gedaan. Wij jagers hebben een dikke huid en weten wat tegenstanders zullen zeggen. Deze olifant was ongeveer 60 jaar oud en heeft zijn zaad flink verspreid." 

Ieder jaar sterven er tienduizenden olifanten door de jacht. Natuurbeheerders vrezen dat als dit zo doorgaat, de olifant uitsterft. Afgelopen zomer schoot de Amerikaan Walter Palmer leeuw Cecil dood in het Afrikaanse land. Dat leidde toen tot veel verontwaardiging. 

STER Reclame