Het is nog onbekend van welk land of van welke groep de drone is Anadolu Agency / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Buitenland

Turken halen drone neer boven Turkije

Turkse straaljagers hebben een onbekende drone neergehaald in de buurt van de Syrische grens. Dat meldt een woordvoerder van de Turkse strijdkrachten. De drone was het Turkse luchtruim binnengedrongen. 

Het is nog niet bekend van wie de drone is. Rusland zegt dat alle Russische gevechtsvliegtuigen veilig zijn teruggekeerd op hun basis in Syrië en dat zijn drones volgens plan opereren. Correspondent Sander van Hoorn zegt dat er in het gebied ook drones vliegen van onder meer Iran en de Verenigde Staten. Een Amerikaanse woordvoerder vermoedt dat er een Russische drone uit de lucht is geschoten.

Aanvankelijk werd gemeld dat er een vliegtuig was neergehaald nadat er drie keer was gewaarschuwd. De Turkse nieuwszender NTV meldt dat de drone ongeveer 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengedrongen.

Het Turkse leger haalde deze drone neer Anadolu Agency / Hollandse Hoogte

Maandag meldden de Turkse strijdkrachten dat twee van hun F-16's waren lastiggevallen door raketsystemen en gevechtsvliegtuigen. Turkije zei toen dat er een passend antwoord was gegeven. Wat dat antwoord precies was, bleef onduidelijk.

Vorige week werd het Turkse luchtruim enkele keren geschonden door Russische gevechtsvliegtuigen. Volgens de Russen kwam dat door navigatiefouten.

Rusland voert sinds vorige maand luchtaanvallen uit in Syrië. De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat Poetin de vriendschap met Turkije op het spel zet met de deelname aan het conflict in Syrië. Ook de VS en een aantal Europese landen uitten kritiek op Moskou.

STER reclame