De Ridderzaal is klaar voor de viering van vanmiddag ANP
NOS Nieuws Binnenland Politiek

Feestje in de Ridderzaal voor 200 jaar Staten-Generaal

Tijdens een Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal vieren de Eerste en Tweede Kamer vanmiddag 200 jaar Staten-Generaal. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander wordt gesproken over de betekenis van de beide Kamers voor de Nederlandse democratie; vroeger, nu en in de toekomst. 

Vandaag is het precies 200 jaar geleden dat de Eerste en Tweede Kamer voor het eerst samen vergaderden. Het was het begin van ons tweekamerstelsel. In de grondwetswijziging van 1815 werd vastgelegd dat de volksvertegenwoordiging voortaan uit twee kamers zou bestaan, in plaats van één.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onthulling van de plaquette die herinnert aan de eerste Verenigde Vergadering

Er zijn toespraken van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, Ankie Broekers-Knol en Anouchka van Miltenburg. Ook premier Rutte zal een speech houden. Verder treden onder anderen zanger Douwe Bob en het Ragazze Quartet op. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Korte terugblik op de geschiedenis van de Staten-Generaal

Behalve de koning zijn ook leden van het kabinet en vertegenwoordigers van Caribisch Nederland aanwezig bij de viering, net als een aantal hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland. Ook burgers die zich in hun provincie verdienstelijk hebben gemaakt, zijn uitgenodigd.

Het komend jaar wordt stilgestaan bij 200 jaar Staten-Generaal met onder meer een tentoonstelling, een app, een Facebook-pagina, jubileumboeken en speciale rondleidingen in de Tweede Kamer. Afgelopen weekend was er een open huis voor het publiek in de Eerste en Tweede Kamer, waar meer dan 10.000 bezoekers op af kwamen.

De viering van 200 jaar Staten-Generaal sluit aan op die van 200 jaar koninkrijk, die op 26 september werd afgesloten op de Amstel in Amsterdam. De afgelopen twee jaar werd met diverse evenementen herdacht hoe het Koninkrijk der Nederlanden in de laatste twee eeuwen vorm kreeg, na de Franse overheersing.

NOS 200 jaar Staten-Generaal is live te bekijken vanaf 14.55 tot 16.00 uur op NPO 1 en NOS.nl

STER reclame