Premier Rutte: we moeten het met zijn allen klaren ANP

"Kwaad worden mag, maar geweld of dreigen met geweld is uit den boze", zegt premier Rutte over de bedreiging van lokale politici door tegenstanders van asielzoekerscentra.

Het kabinet neemt stelling tegen het toenemende verzet van burgers dat verder gaat dan protesteren. "Daar ligt voor ons de grens en die mag nooit overschreden worden. Dat is onacceptabel", zegt Rutte. De premier roept mensen op hun kalmte te bewaren. 

"Er komt iets op ons af en het is belangrijk dat u meehelpt", zegt Rutte. "We moeten het met zijn allen klaren". Volgens de premier gaat het in de meeste asielopvanglocaties goed en zijn er weinig incidenten.

Dochter

Staatssecretaris Dijkhoff: "Ik vind het heel raar als mensen zeggen 'ik maak me zorgen om mijn dochter' en dat ze dan de dochter van een ander bedreigen".

Minister Plasterk, verantwoordelijk voor het lokale bestuur, zegt dat van alle bedreigingen aangifte is gedaan en dat het Openbaar Ministerie bij bedreigingen hogere straffen kan eisen. "Blijf met je tengels van onze politici en hou ze in ere", zegt de minister.

Dreigbrieven

In de Zuid-Hollandse gemeente Rijswijk kregen raadsleden een dreigbrief met de boodschap geen asielzoekers op te nemen. In de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten zijn de burgemeester en zijn gezin met de dood bedreigd. 

De raadsleden in het Brabantse Aalburg kregen per brief te horen dat het gemeentehuis zou worden platgebrand als de noodopvang van 50 vluchtelingen doorgaat.

Premier Rutte zei woensdag al dat hij het bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk vindt dat er dreigbrieven zijn verstuurd aan de raadsleden van Rijswijk. Hij riep ook al op tot kalmte na de bestorming van een sporthal in Woerden waar asielzoekers de nacht doorbrachten.

STER reclame