Vaten met chemisch afval, vaak afkomstig van drugsproductie
NOS Nieuws

Steeds meer drugsafval in jachtgebied

Jagers komen steeds vaker sporen van drugshandel tegen in het buitengebied. "Je kunt ervan uitgaan dat er dagelijks drugsafval wordt gevonden", zegt regiomanager Kees van Hulst van de jagersverenigingen in Brabant en Zeeland.

Volgens Van Hulst zijn de aangescherpte regels in steden de grootste oorzaak hiervan. Zo sloten een aantal jaren geleden nog de coffeeshops in Roosendaal en Bergen op Zoom. "Je ziet dat de handel zich dan verplaatst naar het buitengebied omdat daar nauwelijks toezicht is".

De gemeente Woensdrecht bevestigt dat er geregeld drugsafval wordt gevonden.

Kees van Hulst bij gedumpt afval in Ossendrecht

Van Hulst zegt dat vaak laat en beperkt op meldingen van drugsafval wordt gereageerd". Hij denkt dat er een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) moet komen, die het ontbrekende toezicht op zich neemt.

Volgens de gemeente Woensdrecht wordt al door boa's op drugsafval gecontroleerd. "Door hun inzet kunnen we de pakkans vergroten", zegt een woordvoerder. "We proberen we samen met de politie de bron aan te pakken. Vaak is dat een xtc-laboratorium. Daarbij werken we ook samen met de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom."

Kostenpost

De politie-eenheid Zeeland-West-Brabant zegt vooral in actie te komen als er een "opsporingsbelang" is. "Als het om bijvoorbeeld hennepafval is dit een kwestie van de gemeente", zegt Willem-Jan Uijtenhage van de politie-eenheid.

Gedumpt drugsafval leidt volgens de gemeente Woensdrecht vaak tot een stevige kostenpost voor de eigenaar van het terrein, omdat de grond gereinigd moet worden. Dat kan de gemeente zijn, maar meestal zijn dat particulieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl