Jeffrey Hoogland, Hugo Haak en Nils van 't Hoenderdaal
NOS Wielrennen

Teamsprinters: we gaan compleet de goede kant op

Uit het niets heeft Nederland er een Europese titel bij. Op de wielerbaan in het Zwitserse Grenchen waren drie Nederlandse jongens de concurrentie uit gevestigde landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk te snel af in de teamsprint. Een olympisch nummer.

"Heel onwerkelijk", was de eerste reactie van het trio. "Twee, drie jaar geleden zagen we dit toernooi nog op televisie, toen deden we niet eens mee met de grote jongens", stelde Nils van 't Hoenderdaal.

"En nu sta je hier in een olympisch jaar en ben je Europees kampioen."

Teamsprinters gaan "compleet de goede kant op"

De gouden medaille werd behaald op het onderdeel teamsprint, een nummer waarbij elke baanrenner één ronde voor zijn rekening neemt.

Nils van 't Hoenderdaal (22 jaar) opende het bal. Zijn ronde van 17.5 was snel, maar om echt bij de top te horen in Rio, moet het sneller. "Of ik naar die 17.1 of 17.2 kan? Dat is wel mijn doel, zo laag mogelijk in die zeventien. En eigenlijk wil ik dat zo snel mogelijk."

Nadat Van 't Hoenderdaal van kop afging, was het de beurt aan Jeffrey Hoogland (22 jaar). Hij perste 12.673 uit zijn benen - de snelste ronde van allemaal. Hoogland reageerde nog bescheiden, maar zei wel dat het met dit team "compleet de goede kant op gaat".

Hugo Haak (23 jaar) vulde het aan. "Jeffrey reed een hele harde tweede ronde. De race ging goed. Nils heeft goed gestart. En ik kon het afmaken."

Goud?

Wat het inhoudt voor eventuele medaillekansen in Rio, weet het trio nog niet. "Ik denk dat het er in zit. En we hebben nog een jaartje", weet Van 't Hoenderdaal. Hoogland, die goede kansen heeft op eremetaal in het individuele sprinttoernooi, verzekert: "Met dit team gaat het compleet de goede kant op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl