NOS NieuwsAangepast

Roerige informatieavond over komst azc Rotterdam

Rumoerige inspreekavond azc in Rotterdam

Op een roerige informatiebijeenkomst in een tent in Rotterdam-Beverwaard hebben veel boze buurtbewoners hun afkeer kenbaar gemaakt van het besluit over de komst van een asielzoekerscentrum. De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, die samen korpschef Paauw en COA-bestuurder Helder het besluit toelichtte, besloot kort na aanvang de bijeenkomst vijf minuten te schorsen om de gemoederen te bedaren.

Ook daarna moest Aboutaleb geregeld de aanwezigen vragen om minder door elkaar te schreeuwen en iedereen te laten uitpraten.

Buiten de tent was het ook onrustig. Daar stond een honderdtal buurtbewoners voor wie geen plek was in de tent. De Mobiele Eenheid kwam een paar keer in actie om te voorkomen dat de mensen te dicht bij de tent kwamen.

Buiten verzamelden zich de mensen voor wie geen plek meer was in de tent. De ME hield iedereen op afstand.

Na afloop van de bijeenkomst gooide een klein groepje mensen met stenen naar de politie. Daarna trokken de relschoppers naar een benzinestation in de buurt, waar ze een of twee geparkeerde politieauto's vernielden. De politie arresteerde drie mensen voor het bekogelen van politievoertuigen.

Op Twitter wordt gemeld dat er zwaar vuurwerk wordt afgestoken in de buurt en dat het nog steeds onrustig is.

Ongeregeldheden na azc-voorlichtingsbijeenkomst in Rotterdam

De opvang voor asielzoekers moet begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Het centrum biedt plek aan zo'n 600 vluchtelingen voor een periode van vijf jaar. De gemeente Rotterdam heeft hierover afspraken gemaakt met het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

Leefbaar Rotterdam, dat drie wethouders levert aan het Rotterdamse college van B&W had de bewoners van de Beverwaard opgeroepen naar de informatiebijeenkomst te komen en zich uit te spreken tegen de komst van het azc.

Bewoners bij de informatieavond in Beverwaard

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl