Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije
NOS Nieuws

Turken visumvrij naar EU in ruil voor betere opvang Syriërs

  • Gwen Ter Horst

    Redacteur Bureau Brussel

  • Gwen Ter Horst

    Redacteur Bureau Brussel

Er is een voorlopige deal tussen de EU en Turkije over de aanpak van de vluchtelingencrisis. Vice-voorzitter Timmermans van de Europese Commissie onderhandelt in Ankara met de Turkse regering.

Het voorlopig akkoord zou betekenen dat Turkije veel meer geld tegemoet kan zien om vluchtelingenkampen beter uit te rusten. In plaats van de eerder toegezegde een miljard kan Turkije rekenen op 3 miljard euro. De EU wil daarmee voorkomen dat Syriërs massaal naar de EU komen.

In ruil voor die betere opvang wil Turkije dat Turken visumvrij kunnen reizen naar de EU-landen.

Onderhandelingen hervat

Daarnaast komt Turkije op een lijst van veilige landen. Dat betekent dat vluchtelingen die vanuit Turkije naar de EU reizen, teruggestuurd kunnen worden.

Om Turkije verder tegemoet te komen, worden ook de onderhandelingen over toetreding tot de EU hervat.

Regeringsleiders gaan erover

In Brussel zijn de EU-regeringsleiders bijeen. Zij praten over de vluchtelingencrisis. Uiteindelijk is het niet aan de Europese Commissie, maar aan de regeringsleiders om te bepalen of ze akkoord gaan met het voorstel.

Nederland was tot nu toe terughoudend over visumvrij reizen voor Turken, maar wil het voorstel serieus bekijken. Turkije moet dan wel gaan voldoen aan strenge Europese normen, bijvoorbeeld bij de uitgifte en controle van paspoorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl