Snackbar op NS-station Leiden
NOS Nieuws

Dijsselbloem: NS moet geen hamburgers meer bakken

Minister Dijsselbloem vindt dat de NS moet nadenken over het afstoten van taken. Hij praat daar ook al over met NS-topman Van Boxtel.

Dijsselbloem zegt in NRC Handelsblad dat de NS zich moet afvragen of het niet vanuit een monopoliepositie allerlei private partijen van de markt drukt.

Horeca

De minister benadrukt dat de hoofdactiviteit van de NS is het exploiteren van het hoofdrailnet. "In de loop der jaren zeiden ze: we bieden vervoer van deur tot deur. Dus we gaan ook het busvervoer doen. En die regionale spoorlijntjes, die kunnen we er ook nog wel bij. En we exploiteren niet alleen het vastgoed, we gaan ook alle horeca doen!"

"Het bakken van hamburgers" vindt Dijsselbloem bijvoorbeeld geen taak van de NS. Maar volgens hem moeten er nog veel meer, grotere vragen worden beantwoord. Zo noemt hij busvervoer "niet per se de expertise van de NS".

100 procent eigenaar

De staat is voor 100 procent eigenaar van NS en daarom vindt Dijsselbloem dat hij zich met de strategische keuzes van het bedrijf mag bemoeien. Het nieuwe strategisch profiel van NS moet voor het eind van het jaar klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl