President Obama houdt een toespraak in de Roosevelt Room over Afghanistan. Naast hem de hoogste Amerikaans militair Joseph Dunford, de minister van Defensie Ashton Carter en vice-president Joe Biden.
NOS Nieuws

Obama: Afghanistan niet opnieuw vrijplaats voor terroristen

Het grootste deel van volgend jaar blijven bijna 10.000 Amerikaanse militairen achter in Afghanistan. Aan het eind van het jaar zal de Amerikaanse militaire aanwezigheid worden afgebouwd tot 5500.

Tot nu toe was het de bedoeling dat de militairen volgend jaar zouden vertrekken en dat er alleen 1000 man bewakingspersoneel zou achterblijven.

Maar president Obama zei op een persconferentie dat hij niet zal toestaan dat Afghanistan opnieuw een vrijplaats wordt voor terroristen die de VS opnieuw kunnen aanvallen.

Boodschap aan Taliban

De laatste maanden veroveren de Taliban in steeds meer Afghaanse provincies terrein. Onlangs viel de stad Kunduz. Dat heeft een rol gespeeld bij Obama's besluit. Het besluit over de vertraagde terugtrekking is genomen in overleg met de Afghaanse regering.

Obama zegt dat het besluit van vandaag een boodschap is aan de Taliban. De VS zal zijn leger pas volledig terugtrekken als de Taliban een politieke overeenkomst sluiten met de Afghaanse regering in Kabul. De bedoeling is dat eind 2016 de 5500 militairen verdeeld over vier locaties achterblijven.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg reageerde na Obama's besluit meteen. Het bondgenootschap zal de komende weken bekijken wat de verlengde Amerikaanse aanwezigheid betekent voor de NAVO-troepen die nu nog in Afghanistan zijn.

Uruzgan

De Amerikanen vielen Afghanistan binnen na de aanslagen in de VS van 11 september 2001 en brachten de Taliban ten val. Nederland maakte onderdeel uit van de NAVO-troepenmacht ISAF in het land en deed mee aan missies in Uruzgan en Kunduz.

De meeste landen trokken eind 2014 al hun militairen terug. De NAVO-missie werd sterk verkleind; het was de bedoeling dat het Afghaanse leger de Taliban inmiddels zou aankunnen, maar dat is niet het geval. Ook Uruzgan dreigt weer in handen van de Taliban te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl