Een van munten die op de plaats van het kamp gevonden werd EPA

Duitse archeologen hebben ten zuiden van Hannover de sporen van een groot Romeins kampement ontdekt. Het tijdelijke kamp bij het dorp Wilkenburg stamt ongeveer uit het jaar 0 en bood plaats aan minstens 20.000 soldaten. "Het behoort tot de grootste Romeinse kampen op de rechter Rijnoever, zegt onderzoeksleider Salvatore Ortisi van de Universiteit Osnabrück.

De wetenschappers kregen bij het bestuderen van luchtfoto's het vermoeden dat er op die plaats een kamp geweest moest zijn. Voor de wetenschap is de vondst van groot belang, omdat dit het eerste bekende Romeinse kampement op de Noord-Duitse laagvlakte is. Het is een tastbaar bewijs van de Romeinse aanwezigheid in dit gebied. 

Het blauwe vlak geeft de plek aan waar het kamp lag EPA
Hetzelfde gebied op maps.google.com

Bij opgravingen zijn spijkers van sandalen tevoorschijn gekomen en ook kopergeld, waarmee soldij werd uitbetaald. Rond het kamp was een gracht gegraven die naar de bodem toe steeds smaller werd. Ook is de plaats van de toegangspoort teruggevonden. Volgens Ortisi is het kamp hooguit drie dagen in gebruik geweest. Daarna trok de legermacht die er bivakkeerde weer verder.

Ermelo

Bij Ermelo bevond zich ook een Romeins marskamp. Dat dateert uit de tweede een en ook dat kamp had een V-vormige gracht. Het kamp bij Ermelo bood plaats aan 5000 soldaten.

STER reclame