De Turkse nationalist Dogu Perincek
NOS Nieuws

Ontkennen Armeense genocide mag

Een Turkse nationalist die de Armeense genocide betitelde als "een internationale leugen" is vrijgesproken door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De man, Dogu Perinçek, was in Zwitserland veroordeeld omdat het in dat land verboden is volkerenmoord of andere misdaden tegen de menselijkheid te ontkennen.

Het Europees Hof komt nu tot het oordeel dat Zwitserland de vrijheid van meningsuiting van de Turk niet heeft gerespecteerd.

Perinçek, leider van de links-nationalistische Turkse Arbeiderspartij, sprak in 2005 een aantal keren in het openbaar in Zwitserland en werd in de jaren erna door verschillende rechters veroordeeld, tot aan het hoogste hof aan toe. Volgens het Zwitserse hof is de Armeense genocide juridisch vergelijkbaar met de Holocaust. Ook zou er politieke en wetenschappelijke consensus zijn dat vanaf 1915 genocide is gepleegd op de Armeniërs.

Straatsburg ziet dat anders en benadrukt dat die consensus er niet is. Bovendien gaan de Zwitserse rechters te gemakkelijk voorbij aan het fundamentele recht op vrije meningsuiting.

Volgens de meeste schattingen zijn er in de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk tussen de 800.000 en een miljoen Armeniërs omgekomen. De regering liet de christelijke Armeniërs verdrijven naar de Syrische woestijn en vermoorden. Turkije is fel tegen het gebruik van de term genocide. Volgens Ankara waren er tussen de 300.000 en 500.000 Armeense 'oorlogsslachtoffers'. Sommige Armeense bronnen spreken van 1,5 miljoen doden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl