Het Eritrese voetbalelftal in 2012
NOS Nieuws

Team Eritrea knijpt ertussenuit na kwalificatiewedstrijd

Tien voetbalspelers van het Eritrese elftal zijn ervandoor gegaan na een WK-kwalificatiewedstrijd. De spelers besloten om niet in het vliegtuig naar huis te stappen, maar om asiel aan te vragen in Botswana. De andere spelers zijn wel naar Eritrea teruggekeerd.

Het Eritrese voetbalelftal verliest vaker een deel van zijn spelers. De meest opmerkelijke vluchtpoging van spelers was in 2012. Toen accepteerde Oeganda asielaanvragen van vijftien spelers en de teamdokter van het nationale team. Na omzwervingen wonen en voetballen de spelers nu in Gorinchem.

Volgens de Botswaanse krant The Voice was de dienstplicht de voornaamste reden om niet terug te gaan naar Eritrea. Officieel duurt de dienstplicht achttien maanden, maar in de praktijk kan dit oplopen tot meer dan tien jaar. Daarnaast blijven mannen tot een leeftijd van 50 jaar dienstplichtig als reservist. Als dienstplichtig militair of reservist is het erg moeilijk om het land te verlaten.

Angstklimaat

Eritrea is een van de armste landen in Afrika. President Isaias Afewerki regeert het land met harde hand. Hij duldt geen tegenspraak en mensen worden op grote schaal gemarteld en onder slechte omstandigheden opgesloten.

De Verenigde Naties hebben Eritrea beschuldigd van het systematisch schenden van mensenrechten. De VN zegt dat er een angstklimaat heerst, waardoor honderdduizenden mensen het land al zijn ontvlucht.

Nederland

Jaarlijks komen veel vluchtelingen uit Eritrea aan in Nederland. In 2014 waren dat er bijna vierduizend en in de eerste helft van dit jaar hebben 690 Eritreeërs een asielaanvraag gedaan. De meesten van hen hebben een asielstatus gekregen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl