NOS / Dick Drayer
NOS Nieuws

Constitutionele crisis dreigt op Sint-Maarten

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

  • Dick Drayer

    Correspondent Curaçao

De val van het kabinet-Gumbs op Sint-Maarten dreigt uit te lopen op een constitutionele crisis. De nieuwe regering van William Marlin kan niet aantreden, omdat de oude regering van premier Marcel Gumbs weigert af te treden.

Dinsdagochtend blokkeerden vorkheftrucks en ander zwaar materieel de weg naar het bestuursgebouw, waar de regering zetelt. Die waren besteld door de nieuwe meerderheid in het parlement. Zij zeggen dat Gumbs het land in politieke gijzeling houdt en direct moet opstappen.

Overgestapt

De crisis op het eiland ontstond toen eind september drie parlementsleden overstapten naar de oppositie. Die diende daarop direct een motie van wantrouwen in tegen het kabinet van Gumbs. Dezelfde avond ondertekende de nieuwe meerderheid een regeerakkoord en stuurde dat naar de gouverneur.

Marcel Gumbs was op dat moment in het buitenland. Bij terugkeer in Philipsburg stuurde hij een landsbesluit naar de gouverneur, waarin het parlement werd ontbonden en verkiezingen werden uitgeschreven.

Gumbs weigert af te treden zolang de gouverneur het landsbesluit niet ondertekent. In een persverklaring zegt die dat hij ruimte wil geven aan het parlement om een nieuwe regering te vormen.

Nederland

Volgens verschillende staatsrechtgeleerden gaat de gouverneur daarmee buiten zijn boekje. Hij is verplicht het landsbesluit te tekenen of het anders voor vernietiging voor te leggen aan de Rijksministerraad in Den Haag.

Welke rol Nederland op de achtergrond speelt is niet duidelijk. Afgelopen vrijdag, na de Rijksministerraad, zei Plasterk nog zich verre te houden van de politieke verwikkelingen in Philipsburg.

Bekend is echter dat politiek Den Haag weinig op heeft met Sint-Maartens populairste politicus Theo Heyliger. Die zou te nauwe banden onderhouden met de omstreden casinobaas Francesco Corallo, die verdacht wordt in een grote witwaszaak.

Teruggefloten

Vorig jaar hield op Aruba de gouverneur een landsbesluit aan op verzoek van Nederland. De Raad van State floot minister Plasterk van Koninkrijkszaken terug, omdat die bevoegdheid Nederland en de gouverneur niet toekomt.

Het wachten is nu op de gouverneur. Die zal, volgens verschillende juristen niet anders kunnen dan het landsbesluit van premier Gumbs ondertekenen. Sint-Maarten kan zich dan in december opmaken voor nieuwe verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl