Verwoesting Nepal ANP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies van Noord-Nepal aangepast. Voor het grootste gedeelte van het land geldt nu geen negatief reisadvies meer. Half juli was het negatieve reisadvies voor Zuid-Nepal al ingetrokken. 

Voor de gebieden Ghorka, Rasuwa, Manaslu en Langtang geldt nog wel het advies er alleen naar toe te gaan als het strikt noodzakelijk is. Deze regio's zijn nog altijd niet of zeer moeilijk toegankelijk door aardbevingsschade.

Het land werd op 25 april van dit jaar getroffen door een zware aardbeving. Reizen naar het hele land werden toen afgeraden als het niet strikt noodzakelijk was. 

Risico's blijven

"We hebben gelukkig het reisadvies voor Nepal ten positieve kunnen bijstellen", zegt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking. "We hebben het bijgesteld vanwege de situatie ter plekke: de toegang tot het gebied is weer vrij, de wegen zijn weer begaanbaar, er zijn weer voorzieningen. Gelukkig voor Nepal dus nu weer goed nieuws."

Buitenlandse Zaken waarschuwt er wel voor dat de infrastructuur in het land nog niet helemaal is hersteld en het risico op naschokken en aardverschuivingen blijft bestaan. Bovendien zijn er nog brandstoftekorten door een conflict met India.

Code geel 

Daarnaast komen in sommige streken kleinschalige aanvallen voor van hindoe-extremisten en maoïsten. Daarom geldt voor het hele land nog dat reizigers moeten oppassen voor veiligheidsrisico's. 

Ploumen: "Ik zeg er altijd bij: zelf blijven denken. Je moet risico's natuurlijk ook zelf inschatten. Maar het is natuurlijk wel een grote stap na de aardbeving die Nepal getroffen heeft."

STER reclame