Een Russisch toestel dropt een bom boven Syrië
NOS Nieuws

VS en Rusland dicht bij 'lucht-akkoord' Syrië

De Amerikanen en Russen zijn het bijna eens over afspraken over de veiligheid in het luchtruim boven Syrië. Over die kwestie hebben ze sinds begin deze maand drie keer een video-conferentie gehouden.

De twee landen bestoken allebei doelen in Syrië, maar doen dat op eigen houtje, zonder overleg over bijvoorbeeld tijdstippen en vlieghoogte. Dat heeft al een paar keer geleid tot riskante situaties, waarbij Russische vliegtuigen gevaarlijk dicht bij Amerikaanse drones of bemande vliegtuigen kwamen.

Afgelopen zaterdag was dat ook het geval, tot grote ergernis van de Amerikanen. Het Russische ministerie van Defensie zei tegen het persbureau Itar-Tass dat een Russisch toestel op 2 of 3 kilometer afstand van een Amerikaanse drone vloog en vervolgens dichterbij kwam om het toestel te identificeren "en niet om het bang te maken". De Amerikaanse minister van Defensie Carter deed dat af als "onprofessioneel gedrag".

Golflengte

Het is de bedoeling vast te leggen wat een veilige afstand tussen de gevechtsvliegtuigen is. Ook moeten de Russen en Amerikanen voor communicatie op dezelfde golflengte gaan zitten.

Verdere afspraken over gezamenlijk optrekken bij de luchtacties komen er niet, omdat de VS en Rusland sterk verdeeld zijn over Syrië. De twee landen bestoken er allebei doelen van IS, maar Rusland valt ook andere tegenstanders van bondgenoot president Assad aan. De Amerikaanse regering wil juist dat Assad vertrekt en steunt daarom sommige oppositiegroepen in Syrië.

Om die reden voelen de Amerikanen niets voor Amerikaans-Russisch overleg op hoog niveau, zoals Rusland heeft voorgesteld. "Dat Poetin zijn premier Medvedev naar Washington wil sturen om te proberen ons voor zijn missie in Syrië te winnen begrijp ik best, maar dat gebeurt dus niet", zei de woordvoerder van het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl