Béla Kovács
NOS Nieuws

Hongaarse Europarlementariër verdacht van spionage

Het Europees Parlement heeft de onschendbaarheid opgeheven van een Hongaarse Europarlementariër die wordt beschuldigd van spionage voor de Russen. Het is Béla Kovács (50) van de rechts-nationalistische Jobbik-partij.

Het Hongaarse Openbaar Ministerie zegt dat Kovács sinds 2010 contact heeft met geheim agenten uit Rusland over informatie van EU-organisaties. Ook zijn geregelde bezoeken aan Moskou wekten argwaan. Al een jaar geleden werd het verzoek ingediend om de onschendbaarheid van de Hongaar op te heffen.

Door het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid kunnen openbaar aanklagers Kovács nu verhoren. De Hongaar heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Het parlement in Brussel stemde bij handopsteken voor het opschorten van de onschendbaarheid. Kovács zelf en de Jobbik-fractie zeggen dat ze daar blij mee zijn, omdat nu zijn naam kan worden gezuiverd.

Fascistisch

Jobbik, wat staat voor Beweging voor een Beter Hongarije, wilde naar eigen zeggen al eerder informatie over de spionage-beschuldiging openbaar maken, maar zegt dat de regerende Fidesz-partij in Hongarije dat verhinderde. In 2009 kwam Jobbik voor het eerst in het Europees Parlement. In eigen land krijgt de partij het verwijt fascistisch en antisemitisch te zijn.

De vader van Kovács is een Russische militair die altijd nauwe banden zou hebben gehad met de inlichtingendienst KGB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl