Ruud Gullit bij een persconferentie voor de Laureus Award
NOS Voetbal

Gullit: meer karakterspelers nodig

Ruud Gullit schroomt niet, een dag na het mislopen van het EK, de vinger op de zere plek te leggen. "Toen Johan Cruijff trainer was van Ajax kocht hij karakterspelers. Spelbos en Wouters, inderdaad! Er moet nu gezocht worden naar speciale karakters voor speciale plekken in het elftal", geeft de voormalig international als één van de oplossingen voor de problemen bij Oranje.

Te weinig karakterspelers. Het is niet het enige probleem dat Gullit bij het Nederlands elftal zag en ziet. "Natuurlijk is het nu crisis. Maar de voortekenen waren er al. We hebben een tijdje zitten slapen. In de zin dat we iedereen in onze keuken hebben laten kijken", zegt Gullit, doelend op het goede voetbal dat Oranje tot en met het afgelopen WK speelde.

Andere landen zijn niet meer naïef

Gullit: "De rest is beter geworden. Alle mindere landen weten nu hoe je moet verdedigen, hoe je met beperkte middelen tot goede resultaten moet komen."

Bij het Nederlands elftal is er juist te weinig aandacht voor verdedigen geweest, vindt Gullit. "Wij zeggen nog steeds dat de aanval de beste verdediging is, maar zo naïef zijn die andere landen niet meer."

"Fout gemaakt om het Nederlandse voetbal aan een systeem te hangen"

Toch is de man die Oranje in de EK-finale van 1988 op een 1-0 voorsprong zette niet enkel negatief. "Ik weiger om mee te doen met iedereen die zegt dat het allemaal niks is. We moeten het ook niet erger maken dan het is."

Gullit: "Ik denk dat we nog steeds veel talenten hebben. Het probleem is alleen dat die niet bij de hand worden genomen door ervaren spelers. Alleen Sneijder en Van Persie kunnen dat doen. Achterin is er niemand. In mijn tijd was dat wel anders."

Wat is dat? Op z'n Nederlands spelen

Of er nu iemand de schuld moet krijgen voor het falen van Oranje? Gullit vindt van niet. "Er zijn verkeerde beslissingen genomen, dat is zeker. En dan rol je op een gegeven moment van het ene in het andere. Is het de fout van Danny Blind? Nee, hij is er ook in gerold. Was het met Koeman beter geweest? Dat weten we niet."

"We hebben gewoon weer de fout gemaakt om het Nederlandse voetbal aan een systeem te hangen. We moeten op z'n Nederlands spelen. Maar wat is dat dan?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl