'A tale of two foxes'
NOS Nieuws

Beste natuurfoto van 2015: vos eet vos

De Canadese amateurfotograaf Don Gutoski heeft met zijn foto 'Verhaal van twee vossen' de Wildlife Photographer of the Year Competition gewonnen. De foto is het middelpunt van een tentoonstelling, die vanaf 16 oktober in het Natural History Museum in Londen te zien is.

Op de afbeelding is te zien hoe een rode vos een poolvos als prooi heeft gevangen. Volgens de jury is de foto "een sterk voorbeeld van de klimaatverandering, omdat gewone vossen langzaamaan het territorium van poolvossen binnendringen".

Gevecht

Gutoski maakte zijn foto bij Cape Churchill in de Canadese provincie Manitoba, een gebied waar beide vossensoorten leven. "In eerste instantie zag ik de rode vos spelen met een 'normale' prooi", vertelt de fotograaf. "Maar toen ik het dier naderde, zag ik dat het om een poolvos ging."

Toen Gutoski dicht genoeg in de buurt was om de strijd vast te leggen, was het gevecht net voorbij. Hij zag hoe de rode vos zijn prooi begon te verslinden. "Ik heb foto's gemaakt tot het moment dat de rode vos stopte met eten. Ik zag nog hoe hij de restanten ergens verstopte voor later", zegt Gutoski.

Tienduizenden inzendingen

De foto van Gutoski werd uit ruim 42.000 inzendingen uit 96 landen als beste gekozen. In totaal waren er twaalf categorieën, waaronder 'Onder water', 'Vogels' en 'Stedelijk'.

Hieronder een aantal winnende foto's.

'A whale of mouthful'

In de categorie 'Onder water' won de foto van Michael AW uit Australië. Hij fotografeerde voor de kust van Zuid-Afrika een walvis, die in de buurt van een school sardines zwemt.

'Broken cats'

Deze foto werd gemaakt in het Seven Star Park in de Chinese stad Guilin door Britta Jaschinski (Duitsland/Groot-Brittannië). Te zien is een optreden van katachtigen, waarvan de tanden en klauwen zijn uitgetrokken. Als de dieren niet optreden, leven ze in kleine hokken achter het podium. De foto won in de categorie Single Photo.

'Shadow walker'

De foto van de Brit Richard Peter werd als beste gekozen in de categorie 'Stedelijk'. Te zien is een een vos, die een nachtelijke ronde maakt in een voorstad van Londen.

'Ruffs on display'

De Tsjech Ondrej Pelánek mag zich de beste jonge wildfotograaf in de leeftijdscategorie 11-14 jaar noemen. Hij maakte deze foto van spelende kemphanen op de toendra van het Noorse schiereiland Varanger.

'The company of three'

De beste foto in de categorie 'Vogels' werd gemaakt door de Israëliër Amir Ben-Dov. Hij bracht zes dagen door op het platteland van Israël, waar hij deze valken fotografeerde.

'Still life'

Er viel ook een Nederlander in de prijzen. Edwin Giesbers maakte een foto van een kamsalamander, die een pauze houdt aan het koude wateroppervlak van een beekje in Gelderland. Voor de foto moest Giesbers het water in, zodat hij zijn camera precies onder de salamander kon plaatsen. Hij maakte de beste foto in de categorie 'Amfibieën en Reptielen'.

'Flight of the scarlet ibis'

Jonathan Jagot uit Frankrijk is de beste wildfotograaf in de leeftijdscategorie 15-17 jaar. Hij zeilde samen met zijn familie in vijf jaar de wereld rond. Deze foto van vliegende rode ibissen maakte hij op het eiland Lencois, ten noordoosten van Brazilië.

'The art of algae'

In de categorie 'Vanuit de lucht' maakte de Spanjaard Pere Soler de winnende foto. Hij maakte een luchtopname van een nationaal park bij Cádiz, dat bekend staat om zijn mozaïek van moerassen, rietvelden, duinen en stranden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl