EPA

De politie van de Noorse plaats Kirkenes, in het uiterste noordoosten van het land, heeft sinds kort te maken met een praktisch probleem: een overschot aan fietsen. Die zijn afkomstig van vluchtelingen, met name uit Syrië, die op de fiets vanuit Rusland het land binnenkomen. 

Het is namelijk verboden om de grens te voet over te steken of iemand zonder papieren een lift te geven naar Noorwegen. En omdat de Noorse wet niets zegt over fietsers, passeren steeds meer vluchtelingen fietsend de grens bij Storskog, op zo'n 15 kilometer van Kirkenes. Daar ligt de enige grensovergang tussen Rusland en Noorwegen.

De soms gloednieuwe fietsen, aangeschaft in Rusland, worden enkel gebruikt om de grens over te steken. Bij aankomst worden de vluchtelingen met bussen naar Kirkenes gebracht. Omdat de fietsen vaak maar één rem hebben, voldoen ze niet aan de wetgeving in Noorwegen. Daar zijn twee remmen verplicht. De politie heeft daarom besloten de in beslag genomen fietsen te vernietigen, melden Noorse media.

Het aantal vluchtelingen dat gebruik maakt van de 'fietsroute' via Rusland is sinds begin september fors toegenomen. Dagelijks passeren tientallen migranten de grens. Volgens de Noorse krant VG was afgelopen maandag een recorddag, toen 111 vluchtelingen zich lieten registreren bij het grensstation. Ter vergelijking: in heel 2014 kwamen vijf vluchtelingen via Storskog het land via Rusland binnen.

Momenteel heeft het stadje waar zo'n 10.000 mensen wonen plek voor 150 vluchtelingen. Om de toenemende vluchtelingenstroom aan te kunnen, komt er daarom binnenkort een opvanglocatie met duizend plekken.

Snelle weg

Vluchtelingen nemen vaak het vliegtuig vanuit Syrië, Libanon of Turkije naar Moskou. Daar pakken ze het vliegtuig naar Moermansk om vervolgens de bus richting de Noorse grens te pakken. 

"Als je geld hebt, reis je binnen 48 uur van Damascus naar Storskog", zegt de politiechef van Kirkenes. "Het is een snelle weg naar een Schengenland."

STER reclame