Rutte tijdens het debat over een nieuw steunpakket voor Griekenland ANP

Premier Rutte vindt het bizar, verschrikkelijk en verwerpelijk dat er dreigbrieven zijn verstuurd aan raadsleden in Rijswijk. Hij zegt dat we van mening mogen verschillen als het over de opvang van asielzoekers gaat, maar dat de grens naar het dreigen met geweld nooit overschreden mag worden. "Dat is totaal onacceptabel", zei hij tegen de NOS voor het begin van een Kamerdebat over de vluchtelingenproblematiek. 

Een aantal Rijswijkse raadsleden van D66, PvdA en GroenLinks kreeg een brief met de boodschap dat ze maar beter geen asielzoekers naar de Zuid-Hollandse gemeente kunnen halen. "Anders zoek ik je op tyfuswijf."

Staatssecretaris Dijkhoff schreef gisteren in een brief dat hij verwacht dat er dit jaar tussen de 50.000 en 60.000 mensen asiel in Nederland zullen vragen. Tot vorige maand hadden zich 35.900 asielzoekers gemeld. 

Hard werken

Voor aanvang van het debat zei Dijkhoff dat het iedere dag hard werken blijft om de vluchtelingenstroom goed aan te kunnen. "We hebben nog steeds iedereen nodig om het te kunnen regelen." 

Over het protest van asielzoekers in Heumensoord tegen de kwaliteit van de opvang, zegt hij: "Mensen komen voor veiligheid. Die bieden we. We bieden ook opvang. Het duurt inderdaad allemaal wat langer, ook voordat je procedure begint. Maar het is wat het is. Je kunt daar niet in kiezen." 

Volgens hem is de opvang sober, maar fatsoenlijk. "Ik zou ook niet graag in een tent verblijven, maar het is niet anders. We doen wat we kunnen. Als je andere verwachtingen had, misschien omdat je smokkelaar iets anders had beloofd, dan is het een teleurstelling. Dat kan ik eventjes begrijpen."

STER reclame