Het stadhuis van Rijswijk
NOS Nieuws

Raadsleden Rijswijk bedreigd om komst azc

Een aantal raadsleden in het Zuid-Hollandse Rijswijk heeft een dreigbrief ontvangen naar aanleiding van de komst van een asielzoekerscentrum (azc) in de gemeente. Volgens Omroep West wordt hun in klare taal duidelijk gemaakt dat ze maar beter geen asielzoekers kunnen binnenhalen: "Anders zoek ik je op tyfuswijf."

Het gaat om raadsleden van D66, PvdA en GroenLinks. Yvonne Hagenaars (PvdA) kreeg een mail waarin haar kinderen werden bedreigd.

D66-raadslid Mark Storm had de bedreigingen wel een beetje verwacht nadat de gemeenteraad afgelopen week had ingestemd met de opvang van 500 vluchtelingen. "Ik word er niet bang van. Het is eerder sneu en triest dat je denkt dat je zo indruk kan maken. Misschien ga ik hem wel inlijsten."

Burgemeester Bezuijen neemt de zaak hoog op. "Het is volstrekt onacceptabel wanneer raadsleden in de democratische uitoefening van hun functie gehinderd worden'', zegt Bezuijen op de website van de Zuid-Hollandse gemeente.

Politie en justitie onderzoeken de bedreigingen. De gemeente doet in het belang van het onderzoek geen verdere uitspraken.

Vaker bedreigingen

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters heeft veel kritiek op de bedreigingen, maar zegt dat raadsleden wel vaker worden bedreigd. "Het valt eigenlijk nog wel mee als je kijkt naar de grootte van het probleem", zei voorzitter Schneiders in De Ochtend op NPO Radio 1. Hij verwacht dan ook dat de raadsleden nu niet extra beveiligd zullen worden.

Schneiders zei dat er afspraken zijn gemaakt met het Openbaar Ministerie. Dreigingen worden door het OM altijd opgenomen.

Ook premier Rutte liet zich vanochtend kritisch uit over de bedreigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl