De opbouw van de noodopvang in tenten in Nijmegen
NOS Nieuws

Maandenlang wachten voor asielaanvraag

Asielzoekers moeten zeker vijf maanden wachten voordat zij hun asielaanvraag kunnen indienen, zegt de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND). Dat betekent dat zij al die tijd moeten wachten in een crisis- of noodopvang.

De IND is verantwoordelijk voor de intake van asielzoekers en onderzoekt of zij terecht asiel vragen. De afgelopen maanden heeft de IND honderden extra mensen ingehuurd en sinds deze maand werken medewerkers van de IND ook in de weekeinden door.

Het komende half jaar wordt er zeven dagen per week gewerkt om de achterstanden weg te werken.

Protest

De lange wachttijden leidden vandaag in het tentenpaviljoen Heumensoord bij Nijmegen tot demonstraties. De daar aanwezige asielzoekers kregen gisteren van IND-medewerkers te horen dat zij nog wel vijf maanden op die locatie moeten blijven in afwachting van hun procedure.

Vandaag werd bekend dat in Den Haag en Alphen aan de Rijn ook nieuwe locaties voor noodopvang komen.

Crisisopvang

De nood in de opvang is hoog. In Dordrecht zaten honderd asielzoekers 72 uur in de crisisopvang. Op verzoek van het COA werd dat - zoals op veel plekken- met nog eens 72 uur verlengd, omdat er geen andere opvang beschikbaar is.

Maar daarna was er nog geen zich op opvang voor deze groep. Dus kwamen de Drechtsteden zelf met een oplossing. De komende maand worden de asielzoekers verspreid over ‘kleinschalige’ vestigingen voor crisisopvang.

Volgens een woordvoerster van Dordrecht een unieke situatie omdat nog niet eerder gemeenten zelf het initiatief namen om met langdurige crisisopvang te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl