Niki Wories tijdens een trainingssessie EPA

Kunstrijdster Niki Wories verhuist naar Canada zodat zij zich beter kan voorbereiden op het EK en WK kunstrijden. Ze gaat trainen bij Bruno Mascotte, de trainer van de Canadese wereldkampioenen paarrijden Meagan Duhamel en Eric Ratford. Wories heeft de afgelopen zomer al een aantal trainingstages afgewerkt in Canada.

Wories: "In Nederland zijn de faciliteiten niet optimaal. Ik kan te weinig het ijs op en het is vrij druk.  Hoewel mijn club in Dordrecht een goede club is, ben ik de trainingen ontgroeid. In Canada kan ik twee keer per dag trainen, daar zie ik erg naar uit."

Coaching op het mentale vlak

Wories is Nederlands kampioene en wist zich als eerste Nederlandse in vijf jaar te kwalificeren voor de WK afgelopen winter. Daar werd ze 32ste van de 36 deelnemers.

De 19-jarige Almeerse  vindt de verhuizing noodzakelijk om verder te komen: "De trainer is streng maar positief. Ik heb dat nodig. Ik denk dat hij me vooral op het mentale vlak veel kan leren. Nu zijn er onderdelen die ik wel laat zien op de training, maar die mis gaan tijdens een wedstrijd. Dan word ik onzeker en dat is niet goed. Ik geloof dat hij dat eruit kan halen. Gewoon door veel te oefenen en doordat hij veel ervaring heeft met het trainen van goede schaatsers."

Geen goede start dit seizoen

Afgelopen zomer trainde Wories al drie keer een periode in Canada. Ze had hoge verwachtingen van het nieuwe seizoen, maar bij haar eerste optreden bij de Nebelhorn Trophy in Oberstdorf stelde ze teleur. Ze eindigde als vijftiende.

"Dat heeft mijn beslissing om naar Canada te gaan wel versneld," verklaart de Nederlandse haar aanstaande vertrek: "Ik moet de komende maanden genoeg punten halen om me te kwalificeren voor de EK in januari en de WK in maart. Daarom vertrek ik donderdag. Ik train dan vijf weken in Canada en keer dan weer terug voor de NRW Trophy in Dordrecht en de Golden Spin in Zagreb. De bedoeling is dat ik daarna weer naar Canada ga. Dat land wordt mijn nieuwe uitvalsbasis." 

STER reclame