De rampplek kort na de aanslag
NOS Nieuws

'Geen bewuste handelingen inzittenden na inslag raket'

De passagiers en de bemanning van vlucht MH17 hebben waarschijnlijk niet geleden. Dat volgt uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). "De Onderzoeksraad heeft geen aanwijzingen gevonden voor bewuste handelingen van inzittenden na de detonatie van de raket", schrijft de raad in zijn eindrapport.

De OVV stelt dat het niet valt uit te sluiten dat sommige inzittenden in de één tot anderhalve minuut waarin het vliegtuig neerstortte, enige tijd bij bewustzijn zijn gebleven. Maar de inzittenden hebben zich nauwelijks gerealiseerd wat er gebeurde.

Vlucht MH17 werd op 17 juli neergehaald boven Oost-Oekraïne. De Boeiing 777 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur met 298 mensen aan boord, onder wie 196 Nederlanders. Het vliegtuig van Malaysia Airlines is volgens de onderzoeksraad neergehaald met een Buk-raket, waarna het voorste deel afbrak en het vliegtuig in de lucht uiteenviel.

Het gereconstrueerde vliegtuig in de hangar in Gilze-Rijen

Mondkapje

Meteen na de ramp kwam de vraag al op: wat hebben de passagiers gemerkt van het neerstorten van de Boeing 777? Een opmerking van toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Timmermans voedde de speculaties. Hij merkte in het tv-programma Pauw op dat er een slachtoffer was gevonden met een mondkapje op, waarmee hij suggereerde dat er na de inslag van de raket tijd was geweest voor zo'n bewuste handeling.

Daarover schrijft de raad nu dat er door het NFI geen sporen zijn gevonden waaruit een DNA-profiel kon worden afgeleid. Daardoor blijft het onduidelijk of deze persoon het zuurstofmasker zelf heeft opgezet in een reflex of dat dat later is gebeurd door iemand op de grond.

Onlangs werd bekend dat in de lichamen van de slachtoffers deeltjes van een Buk-raket zijn gevonden. De raad zegt dat het om de drie piloten gaat en dat in de lichamen van andere inzittenden geen fragmenten zijn gevonden.

De nabestaanden van de inzittenden van MH17 werden vanochtend al geïnformeerd tijdens een besloten bijeenkomst in het World Forum in Den Haag. Nabestaanden zeiden na de bijeenkomst al dat hun geliefden en familieleden direct na de inslag bewusteloos zijn geraakt.

Passagierslijsten

De nabestaanden hebben volgens de raad onnodig lang moeten wachten op de bevestiging dat hun naasten inderdaad in het vliegtuig zaten. De raad zegt dat de beschikbare passagiersinformatie direct na de ramp onvoldoende houvast bood.

Dat kwam doordat de Nederlandse crisisorganisatie onvoldoende was voorbereid op een dergelijke situatie en er sprake was van een gebrek aan regie en coördinatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl