Luciano Moggi (met bril) in 2011 tijdens de zaak-Calciopoli
NOS Voetbal

Gevangenisstraf dreigt voor voormalig Juve-directeur Moggi

Voormalig algemeen directeur van Juventus Luciano Moggi heeft een gevangenisstraf van vier maanden tegen zich horen eisen. De Italiaanse justitie acht Moggi, bekend van het Serie A-omkoopschandaal 'Calciopoli', schuldig aan het bedreigen van oud-directeur Franco Baldini van AS Roma.

Baldini getuigde vorig jaar in een zaak tegen makelaarskantoor GEA World, dat spelers onder druk zou zetten om zich bij het agentschap aan te sluiten. GEA World wordt geleid door de zoon van Moggi.

In woord en gebaar

Volgens Baldini zou Moggi senior hem in woord en gebaar hebben laten weten dat hij moet "oppassen" en dat het "verkeerd met hem kan aflopen". De Italiaanse justitie beoordeelde de bedreigingen als bewezen.

Moggi ging direct in beroep tegen de uitspraak, waardoor hij nog niet achter de tralies beland. In Italië is iemand pas schuldig als alle niveaus van de rechtspraak zijn doorlopen. Moggi kan nog aankloppen bij het Italiaanse Hooggerechtshof.

Calciopoli

Moggi speelde een belangrijke rol in het Italiaanse omkoopschandaal uit het seizoen 2004-2005, toen hij als voorzitter diverse duels van Juventus manipuleerde. Zo beïnvloedde hij onder meer welke arbiters de wedstrijden van Juventus zouden fluiten.

De Italiaanse bond zette Juventus daarop terug naar de Serie B en ontnam het de club de landstitels uit 2005 en 2006. Moggi heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en belandde nooit achter de tralies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl