EPA

Rusland heeft in een brief aan de VN de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) beschuldigd van vooringenomenheid bij het onderzoek naar de ramp met de MH17. Volgens de brief hebben de Nederlanders de informatie die de Russen hebben aangeleverd stelselmatig genegeerd. 

De brief aan de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie is gedateerd op 16 september. De Maleisische krant New Straits Times schrijft er vandaag over. Morgen publiceert de OVV zijn bevindingen.

Van conclusies naar feiten

Volgens de brief heeft de OVV de principes van degelijk onderzoek met voeten getreden door niet vanuit de feiten naar conclusie toe te werken, maar door vanuit een conclusie naar de feiten te kijken. De OVV zou hebben willen bewijzen dat het toestel van Malaysia Airlines werd verwoest door een Buk-raket die vanuit rebellengebied werd gelanceerd.

Vanuit die vooringenomenheid heeft de OVV volgens Rusland de gedetailleerde informatie genegeerd die door de fabrikant van de Buks is geleverd. Het zou hebben geleid tot conclusies die in strijd zijn met het gezond verstand en onmogelijk te verenigen zijn met de feitelijke werking van de Buk-installaties. Op basis van de gegevens van de OVV is er volgens Rusland geen bewijs dat vlucht MH17 is neergehaald door een Buk-raket. 

Simulatie

De argumentatie in de brief zal Rusland mogelijk morgen ook gebruiken in zijn reactie op de rapporten van de OVV. Nederland heeft steeds geprobeerd de Russen bij het onderzoek te betrekken en om Rusland niet af te stoten, maar dat lijkt niet gelukt. Rusland heeft juli in de VN-Veiligheidsraad een Nederlandse resolutie geblokkeerd voor de instelling van een VN-tribunaal. Vrijdag maakte Rusland bekend dat het morgen een eigen simulatie van de vliegtuigcrash zal tonen.

De OVV zal morgen de schuldvraag niet beantwoorden. Wel zal de OVV waarschijnlijk stellen dat de MH17 is neergehaald door een Buk-raket van Russische makelij die is afgeschoten vanaf grondgebied dat in handen was van de pro-Russische rebellen. 

De NOS zendt de presentatie van de rapporten vanaf 12.30 uur live uit op NPO1. Op NPO Radio 1 verzorgt de NOS een extra uitzending vanaf 13.00 uur. Op NOS.nl is er een live-blog.

STER reclame