NOS Schaatsen

'Papa' Knegt wordt niet anders van wereldtitel

Vaderschap verandert Knegt meer dan wereldtitel

Sjinkie Knegt beleefde een jaar om nooit te vergeten. Hij werd Europees kampioen voor eigen publiek en zette twee maanden later de kroon op het sportieve werk door in Moskou individueel wereldkampioen te worden. Maar hij gaat tegenwoordig ook door het leven als papa Sjinkie, want deze zomer werd zijn dochtertje geboren.

Dit weekend kwam Knegt voor het eerst weer in actie tijdens de Invitation Cup in Dordrecht. De wereldtitel was weliswaar een absoluut hoogtepunt in de Nederlandse shorttrackhistorie, het heeft van Knegt geen ander mens gemaakt.

Nuchter

Knegt: "Ik ben een nuchtere jongen, ik blijf gewoon rustig. En je hoeft niet minder te trainen als je wereldkampioen bent, hoor. In principe moet je net zoveel doen als de jaren ervoor."

Het feit dat hij de andere mondiale topschaatsers aftroefde zou het zelfvertrouwen van Knegt toch naar grote hoogten moeten hebben gestuwd. "Dat is altijd maar weer afwachten. De zomer is goed verlopen, maar we moeten zien hoe de eerste wereldbekerwedstrijd verloopt. Dan weet je pas hoe je ervoor staat en hoe de rest van de wereld ervoor staat."

Zorgzame vader

Tijdens de Invitation Cup, voor Knegt een trainingswedstrijd voorafgaand aan het wereldbekerseizoen, wordt hij vanaf de tribunes gevolgd door zijn vriendin Fenna van der Wal en dochtertje Myrthe. Het is nog wat vroeg om te bepalen of Myrthe de shorttrackgenen van haar vader bezit, de eerste 'houtjes' heeft ze al wel binnen.

Van der Wal heeft haar vriend door het vaderschap zien veranderen. “Hij is heel zorgzaam voor Myrthe.” Het maakt het voor Knegt soms lastig om veel van huis te zijn voor z’n sport. "Myrthe verandert nu eigenlijk elke dag en dat is voor hem moeilijk, dat hij dat allemaal moet missen. Maar we sturen veel foto’s."

Zijn leven is weliswaar behoorlijk veranderd met de komst van zijn dochter, zelf denkt Knegt dat hij nog altijd de oude Sjinkie is. "Ik doe nog steeds hetzelfde als afgelopen jaren. Jeroen (bondscoach Otter, red.) zegt wel dat ik volwassener ben geworden. Maar ik voel het zelf nog niet echt."

Sjinkie Knegt en Fenna van der Wal

Nieuwe doelen

Het cv van Sjinkie Knegt neemt na zijn successeizoen imposante vormen aan: Europees en wereldkampioen en in 2014 winnaar van olympisch brons. Er lijkt weinig meer te wensen voor de 'Schicht uit Bantega'.

Maar die wensen zijn er wel degelijk. Knegt: "Ik heb nog nooit een afstand gewonnen op een wereldbekerwedstrijd. En een afstand winnen op een WK, dat zou ook wel heel mooi zijn."

Dat Knegt ook een voorname kandidaat is om in december gekroond te worden tot Sportman van het Jaar doet hem als nuchtere Fries weinig. "Dat zien we dan wel weer, hè."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl