Izak Boom
In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

Ziekenhuis verwijdert 'aanstootgevende' kunst

Beveiligers hebben twee schilderijen van kunstenaar Izak Boom verwijderd die werden geëxposeerd in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. Er was geklaagd door bezoekers, liet de schilder weten aan RTV Rijnmond.

Het gaat om de schilderijen Het beloofde land en De grote dag. "Het zijn werken waarin religieuze vingerwijzingen te zien zijn", zegt Boom.

Zo worden op Het beloofde land onder meer een boekverbranding en gebedsgenezers afgebeeld. "Er zit heel wat in voor mensen die uit evangelisch-reformatorische hoek komen", zegt de kunstenaar. "Het kan er behoorlijk inhakken."

Aanstootgevend

Boom exposeert meer dan twintig werken in het ziekenhuis. Die waren voor de tentoonstelling goedgekeurd door een kunstcommissie. Toen bezoekers klaagden dat de schilderijen aanstootgevend waren, werden twee van de werken 's nachts alsnog weggehaald.

De kunstenaar werd gevraagd twee andere schilderijen te sturen, maar daar voelt hij niets voor. "Ik heb vijf maanden gewerkt aan deze tentoonstelling. Aan Het beloofde land heb ik zelfs twee jaar gewerkt."

Provocatie

"Ik zoek niet de provocatie, maar het kan provocerend zijn voor streng-christelijke mensen", erkent Boom. Hij vermoedt dat de klachten uit die hoek komen, maar krijgt daarover geen duidelijkheid van de kunstcommissie. "Bij vorige exposanten werd ook geklaagd", zegt Boom. "Maar nu moest het op de eerste dag al worden weggehaald."

De kunstenaar is op zoek naar een andere plek in Gorinchem om de twee werken op te hangen. "Ik zoek de meest in het oog lopende plek."

Bij het Beatrixziekenhuis was zondag niemand beschikbaar voor commentaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl