NOS Nieuws

Meer aanhoudingen bij Pegida-demonstratie in Utrecht

 • ANP
  Tegendemonstranten bij de Pegida-betoging in Utrecht
 • Pegida en tegenstanders demonstreren in Utrecht
 • Discussie op het Vredenburg

Er zijn tien mensen gearresteerd bij de demonstratie van de anti-islamitische organisatie Pegida in Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen verwacht dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen na het bekijken van de beelden van de opstootjes.

Rond de betoging van Pegida in het centrum van de stad braken gevechten uit toen tegendemonstranten Pegida-aanhangers uitmaakten voor nazi's. "Er zijn flink wat rake klappen gevallen", zei Van Zanen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij kon niet zeggen of er gewonden zijn.

 • NOS/Harrie van Veen
  Discussie tussen tegenstander en voorstander van Pegida
 • NOS/Harrie van Veen
  Tegenstanders van Pegida rukken op naar Vredenburg
 • NOS/Harrie van Veen
  ME dringt anti-Pegidademonstratie terug de Drieharingstraat in
 • NOS/Harrie van Veen
  Tegenstanders van Pegida wisten toch Vredenburg te bereiken

De burgemeester zei dat hij betreurde dat er is gevochten tussen de Pegida-aanhangers en tegendemonstranten. Hij vond wel dat de demonstratie door moest gaan en dat kon onder meer dankzij de politie, die volgens hem kordaat heeft opgetreden.

We gaan eerst eens even alles op een rijtje zetten.

Jan van Zanen, burgemeester van Utrecht

Dat was volgens Van Zanen belangrijk, omdat het recht op demonstreren is vastgelegd in de grondwet. De burgemeester zei dat hij van tevoren wel een aantal "stevige aanwijzingen" heeft moeten geven om de betoging door te kunnen laten gaan.

De Pegida-demonstratie werd naar het Vredenburg verplaatst, zodat beide groepen niet bij elkaar in de buurt zouden komen. De tegendemonstranten konden terecht op het Janskerkhof. Het ging mis toen een aantal van hen naar het plein met de Pegida-aanhangers liep. Het Vredenburg werd kort daarna door de politie afgesloten, waardoor de betoging alsnog kon doorgaan.

Pegida zou van plan zijn over een aantal weken een nieuw protest in de stad te organiseren. Van Zanen zei dat hij daar nog niet van op de hoogte is en dat een aanmelding later zal worden bekeken. "Daar is het nu nog iets te vroeg voor", zei de burgemeester. "We gaan eerst eens even alles op een rijtje zetten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl