'Turkije zit vast in een diepe groef'

AFP

De aanslag gisteren in Ankara heeft Turkije in het hart geraakt, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "In verschillende steden waren er demonstraties. Een vrij massale uiting van verdriet om de doden in Ankara, maar vooral ook van extreme woede tegen de regering."

Er waren grote spandoeken met leuzen tegen Erdogan en de regering. Mensen houden de regering verantwoordelijk voor wat gisteren in Ankara is gebeurd, zegt Waagmeester. Op een aantal plaatsen liepen demonstraties uit op relletjes.

Groot onderzoek

Premier Davutoglu heeft een groot onderzoek aangekondigd en heeft beloofd dat er alles aan wordt gedaan om de verantwoordelijken te berechten.

Maar volgens Waagmeester mogen we daar weinig van verwachten. "Daar mogen we best sceptisch over zijn. Er werden ook grote onderzoeken aangekondigd naar twee andere aanslagen eerder deze zomer, waarbij tientallen doden vielen. Daar hebben we eigenlijk nooit meer wat van gehoord."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Er is veel wantrouwen'

"Ja, deze aanslag was veel groter. De Koerdische HDP-partij zegt nu zelfs dat er 128 doden zijn gevallen. Een aanslag in het hart van het land, in de hoofdstad. Het brengt absoluut een grotere schok teweeg", zegt de correspondent.

"Tegelijkertijd is er weinig vertrouwen dat we op de hoogte gehouden worden van wat er uit zo'n onderzoek komt. Het is in Turkije veel te vaak zo, dat we nooit echt te weten komen wat er nu echt is gebeurd bij zo'n aanslag."

1/4De leider van de Koerdische partij HDP troost een nabestaande AFP
2/4Rouw bij de kist van een van de slachtoffers van de aanslag in Ankara EPA
3/4In Ankara kwamen duizenden mensen samen om de slachtoffers van de aanslag van zaterdag te herdenken AFP
4/4Familie en vrienden dragen de kist van een slachtoffer van de aanslag in Ankara AFP

De premier wil samenkomen met alle partijen in het parlement om te bekijken wat er moet gebeuren. "Een groep van nationale eenheid. Maar hij nodigt de Koerdische HDP-partij niet uit", zegt Waagmeester. Dat is opmerkelijk, aangezien het voornamelijk Koerden waren die bij de aanslag zijn getroffen.

"De meest relevante groep hoort dus niet bij die nationale eenheid", zegt Waagmeester. "De nationalistische partij houdt de regering verantwoordelijk en wil dus ook niet aanschuiven bij de premier."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Koerden horen kennelijk niet tot nationale eenheid die Turkse premier predikt'

Van vier naar twee

Op die manier heeft het gebaar van de premier dus weinig zin, zegt Waagmeester. "Die nationale eenheid is dus teruggebracht van vier partijen tot maar twee."

"De politieke sfeer in Turkije is erg grimmig. Zelfs na de grootste politieke aanslag in het land is er alleen maar vijandschap. Turkije zit echt vast in een zeer diepe groef en de aanslag van gisteren maakt die sfeer alleen maar grimmiger."

STER Reclame