Getty Images

Onderzoekers in Turkije zeggen dat ze een van de daders van de aanslag van gisteren in Ankara hebben geïdentificeerd. Het zou gaan om een man tussen de 25 en 30 jaar. Die conclusie wordt getrokken na analyse van zijn lichaam en het nemen van vingerafdrukken.

In Turkije is grote scepsis over het onderzoek. "Het is in Turkije veel te vaak zo, dat we nooit echt te weten komen wat er nou echt is gebeurd bij zo'n aanslag", zegt correspondent Lucas Waagmeester.

Gisteren bliezen twee zelfmoordterroristen zich op bij een pro-Koerdische vredesdemonstratie. Ze betoogden tegen het gewelddadige conflict in het zuidoosten van Turkije tussen het leger en strijders van de Koerdische PKK. Zeker 95 mensen kwamen bij de aanslag om het leven, 246 gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. 

Premier Davutoglu heeft bekendgemaakt dat inmiddels 52 doden zijn geïdentificeerd. Van de gewonden liggen er 48 op de intensive care.

Drie kringen

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar volgens Davutoglu worden de daders in drie kringen gezocht: terreurgroep Islamitische Staat, militante Koerden van de PKK en extreem-linkse activisten. "Al het noodzakelijke werk wordt gedaan om erachter te komen wie achter de aanslag zit en ze zullen zo snel mogelijk worden berecht", staat in een verklaring.

De kans dat dat daadwerkelijk gebeurt is klein, zegt Waagmeester. "Zoals wel vaker in Turkije is er weinig vertrouwen in het onderzoek. Er werden ook grote onderzoeken aangekondigd naar twee andere aanslagen eerder deze zomer, waarbij tientallen doden vielen. Daar is eigenlijk nooit meer wat van gehoord."

In Turkije zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Vice-voorzitter Timmermans van de Europese Commissie zou vandaag samen met eurocommissaris Hahn naar Turkije gaan voor overleg over de opvang van vluchtelingen, maar die vergadering is uitgesteld tot na de dagen van nationale rouw.

STER reclame