Ironman: wereldtitel voor Frodeno en Ryf in Hawai Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Jan Frodeno heeft de Ironman in Hawaï gewonnen. De Duitse triatleet is daarmee de eerste olympisch kampioen die ook de wereldtitel op de klassieke afstand weet te veroveren. 

De 34-jarige Frodeno stopte in de hitte bij de hulpposten op de marathon herhaaldelijk om zich te koelen met ijs. Dat betaalde zich uit. Met een tijd van 8.14.40 wist hij zijn vijf jaar oudere landgenoot Andreas Raelert ruim drie minuten achter zich te houden. Het brons was voor de Amerikaan Timothy O'Donnell. 

Bij de vrouwen bleef Daniela Ryf uit Zwitserland, die in 2014 zilver won, als enige onder de negen uur. Titelhoudster Miranda Carfrae werd eerder deze week aangereden door een auto en gaf op met een rugblessure.

Diederen

Alle ogen waren wat Nederland betreft eigenlijk gericht op Bas Diederen. De Nederlander deed voor de tweede keer mee op Hawaii, maar bewaarde geen goede herinneringen aan zijn debuut in 2013. Een dag voor de race overleed zijn vader. Diederen startte nog wel, maar stapte uit tijdens het fietsen.

Ook ditmaal wist Diederen de race niet af te maken. Hij kwam al in de problemen tijdens het fietsen, maar begon toch nog aan de afsluitende marathon. Halverwege de ruim 42 kilometer stapte Diederen uit. 

STER reclame