Duizenden mensen demonstreerden in Amsterdam tegen het handelsverdrag TTIP

Duizenden demonstranten bij anti-TTIP-protest in Amsterdam

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

Duizenden mensen hebben in Amsterdam gedemonstreerd tegen het TTIP-handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

De demonstranten van onder meer Milieudefensie, Foodwatch en de FNV verzamelden zich op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam-Oost. Vandaar liepen ze in een stoet naar het Museumplein. De organisatie zelf zegt dat er 7000 demonstranten waren.

De demonstranten vrezen onder meer dat de "Amerikaanse claimcultuur" Europa zal binnendringen. Dat zou kunnen via clausules die bedrijven de mogelijkheid geven overheden aan te klagen als ze inkomsten mislopen door beleid, bijvoorbeeld doordat een overheid oordeelt dat kolencentrales moeten worden gesloten. Ook vrezen ze dat producten die niet aan de Europese normen voldoen straks toch op de Europese markt komen.

Andere steden

Ook in andere Europese steden wordt geprotesteerd tegen het nieuwe handelsverdrag. Volgens de politie in Berlijn waren daar 150.000 mensen op de been.

In Brussel, Madrid en Helsinki zijn kleinere demonstraties, met elk circa duizend demonstranten. In Warschau en Praag zijn enkele honderden mensen op de been.

De NOS sprak in Amsterdam met een aantal demonstranten, en vroeg ze waarom ze tegen het handelsverdrag zijn.

Lot Elshuis vreest de Amerikaanse claimcultuur

Lot Elshuis is bezorgd dat bedrijven geen goede investeringen meer kunnen doen als de 'Amerikaanse claimcultuur' Europa binnendringt. "We bevinden ons in een tijd waarin we moeten veranderen, bijvoorbeeld op het punt van klimaatverandering. Door TTIP zou het veel moeilijker worden voor bedrijven om groene investeringen te doen, en de overheid is dan kansloos."

Samuel Witteveen ziet het kapitalisme liever helemaal verdwjnen

Samuel Witteveen ziet het kapitalisme liever helemaal verdwijnen. "Ik ben tegen TTIP, maar het staat symbool voor het kapitalisme, dat steeds maar groter en groter wil worden. Ik ben voor een ander economisch systeem. Het kapitalisme is slecht voor bijvoorbeeld het milieu, en voor rechten van arbeiders. En met TTIP krijgen bedrijven de macht over overheden."

Heerco Dijksterhuis vreest voor de voedselveiligheid

Heerco Dijksterhuis staat op de demonstratie omdat hij vreest dat als "niemand iets laat horen, het gewoon doorgaat. Dan zijn wij allemaal de klos. Mijn voornaamste bezwaar tegen het verdrag is de voedselveiligheid. Ik heb niet het idee dat die bij grote multinationals in goede handen is. Er moeten goede controles zijn op kwaliteit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl