Raymond Atteveld als trainer van ADO Den Haag ANP Pro Shots

'Voetbal in Kazachstan zit in de lift'

time icon

Raymond Atteveld gaat de EK-kwalificatiewedstrijd van Nederland in Kazachstan met buitengewone interesse volgen. De voormalig trainer van onder andere Roda JC en ADO Den Haag werkt namelijk voor de jeugdopleiding van de Kazachse voetbalclub Keirat Almaty. "Het leeft hier ontzettend", zegt Atteveld.

Dat komt mede door de deelname van FC Astana aan de Champions League, een primeur voor Kazachstan. Atteveld: "Daardoor is het voetbal in de lift gekomen. De mensen zullen passioneel meeleven en luidruchtig zijn."

'Voetbal in Kazachstan zit in de lift'

Raymond Atteveld vertelt over zijn ervaringen in Kazachstan.

Aan geld geen gebrek

Atteveld heeft het naar zijn zin in Kazachstan. Zijn opdracht is het niveau van de jeugdopleiding van Kairat Almaty omhoog te brengen. "Kazachstan heeft op voetbalgebied een inhaalslag te maken. Dat kan snel gaan, zeker door het geld wat hier zit", weet Atteveld. 

"Er wordt veel geld gestopt in het halen van goede spelers, maar ook in het behouden van de beste Kazachse spelers. De jeugdopleiding is ook belangrijk. Daar zijn wij hier mede voor verantwoordelijk."

Overigens is er niet alleen op voetbalgebied, maar ook op andere vlakken werk aan de winkel volgens Atteveld. "Grootste probleem blijft de discipline. Om elke dag de dingen te doen die in West-Europa normaal zijn. Ze willen hier na een overwinning nog wel eens gaan zweven."

Oranje

Het Nederlands elftal moet normaal gesproken winnen van Kazachstan, vindt Atteveld. "Maar het zal lastig worden voor Oranje, omdat Kazachstan heel compact zal spelen. Ze spelen waarschijnlijk met vijf verdedigers en vier middenvelders en maar één aanvaller. Dan is het moeilijk om erdoorheen te komen."

"Nederland moet het baltempo hoog houden en snel van kant wisselen. Dat is noodzakelijk. Kazachstan is Russisch geschoold en gericht op fysiek spel. Tussen de linies ligt ruimte voor Oranje", besluit Atteveld.

STER Reclame