Go Ahead krijgt in 1965 ruim klop van Celtic
NOS Voetbal

6-0 nederlaag, maar toch een hoogtepunt voor Go Ahead

"Een hoogtepunt voor de club. Voor het publiek is het feest geweest. Je hoort de mensen er nog over praten." Wie Gerard Somer, oud-speler van Go Ahead, hoort praten, denkt niet direct aan een duel dat met 6-0 verloren ging. En toch is het een van de meest memorabele wedstrijden in de historie van de voetbalclub uit Deventer.

Zo zeer dat vijftig jaar na dato in De Waag een expositie is gewijd aan Go Ahead-Celtic. In die tijd, halverwege de jaren zestig, beschikte Go Ahead over een goed elftal dat meedraaide in de subtop van de eredivisie. De club uit Deventer bereikte zelfs de bekerfinale, waarin nipt werd verloren van Feyenoord.

Scoutingsrapport: Celtic kan niet voetballen

Omdat de Rotterdammers ook landskampioen waren geworden, mocht Go Ahead Europa in. Tegenstander in de eerste ronde: Celtic. Somer is stellig. "In Deventer wisten ze niets over de komende opponent. De club vertrouwde op KNVB-scout Van Es, die met geruststellende mededelingen terugkwam uit Schotland. Hij zei: 'Celtic is een ploeg met alleen maar hardlopers, ze kunnen niet voetballen.' Nou, dat hebben we geweten."

In Deventer sloeg de Europa Cup-koorts toe. Wietse Veenstra, de nummer 10 van toen: "Iedereen vroeg om kaarten. De hele gemeenschap was vol van deze wedstrijd." Speciaal voor het treffen met Celtic moest Go Ahead, gewend aan middagwedstrijden, lichtmasten laten bouwen rondom het veld.

Het werden de kenmerkende stellages die nog steeds boven de Adelaarshorst uittorenen. Somer: "Er was weinig geld en dus werden het oude lichtmasten uit de weilanden bij Terwolde."

Van het kastje naar de muur

Ruim twintigduizend mensen zagen op de grote dag, 29 september 1965, vanaf de tribunes dat Go Ahead geen schijn van kans had tegen Celtic dat veel beter bleek dan het scoutingsrapport had doen vermoeden.

"Het was onvoorstelbaar", herinnert Somer zich. "We werden totaal verrast." Ook Veenstra is duidelijk in zijn oordeel. "We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Ik geloof dat niemand goed voetbalde."

De 6-0 nederlaag in Deventer was een dure les voor de Go Ahead-selectie, die bij de return in Glasgow beter aan de start verscheen en de schade daar tot 1-0 wist te beperken. Achteraf bezien was de Schotse tegenstander een sterrenploeg in wording. Immers, anderhalf jaar later won Celtic de Europa Cup 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl