De vijf windmolenparken op zee dragen veel bij aan het halen van de doelstellingen zegt minister Kamp
NOS Nieuws

Energiedoelstelling wél gehaald, zegt kabinet

De doelstelling van het kabinet om 16 procent van de energie duurzaam op te wekken in 2023 kan wel degelijk worden gehaald, zegt minister Kamp van Economische Zaken. Volgens Kamp hebben we "het kantelpunt van de overgang naar duurzame energie wel bereikt".

Met extra investeringen en inspanning kan ook de doelstelling van 14 procent in 2020 worden gehaald, verwacht het kabinet. Zo gaat Kamp proberen om in overleg met provincies meer windmolens neer te zetten. "We lopen achter met windmolens op land".

Energierekening

Dit jaar is er 3,5 miljard euro beschikbaar gesteld voor de subsidie van duurzame energieprojecten, volgend jaar verhoogt het kabinet dat tot 8 miljard euro.

Kamp zegt dat dat volgend jaar niet tot een hogere energierekening leidt. Hij sluit niet uit dat de energierekening de jaren daarna wel stijgt.

Kamp: doelen energieakkoord gaan we halen

Voor burgers is een bedrag van 70 miljoen euro uitgetrokken. Ze kunnen daarmee subsidie aanvragen voor zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen, die warmte uit de grond gebruiken. Ook krijgen burgers hulp als ze een duurzame energiecoöperatie oprichten.

Ook van de groei van de werkgelegenheid in deze energiesector heeft het kabinet hoge verwachtingen: in totaal 80.000 banen erbij in 2020.

Boekhouding

Gisteren reageerden milieuorganisaties teleurgesteld op de uitgelekte conclusie uit de Nationale Energieverkenning, dat Nederland niet verder komt dan 11,9 procent in 2020.

Kamp heeft kritiek op de verschillende rekenmethodes die worden gehanteerd. "Ik gebruik precies dezelfde spelregels als vorig jaar. Het gaat niet om wat de boekhouding in Europa uitrekent, maar wat onze windmolens daadwerkelijk halen".

Met de extra investeringen is de doelstelling van 14 procent dus wel degelijk haalbaar, zegt het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl