Prinses Laurentien start de Dag van de Duurzaamheid met een voorleessessie NOS - Marjolein Bax

Prinses Laurentien heeft vanochtend op een basisschool in De Meern het officiële startsein gegeven voor de zevende editie van de Dag van de Duurzaamheid. Ze las voor uit het kinderboek Kapsones dat ze samen met Jan Terlouw speciaal voor vandaag heeft geschreven. 

Het boek gaat over een meisje dat een plan verzint om een oeroude eik te redden, die moet wijken voor een kantoorgebouw. Op honderden basisscholen lezen burgemeesters, directeuren, ouders en leerkrachten vandaag voor uit het boek en gaan met de kinderen in gesprek over duurzaamheid.

"Kinderen begrijpen heel goed het belang van duurzaamheid,"zegt de prinses. "Ze zijn van het doen en komen altijd met verrassende oplossingen." Dat er een Dag van de Duurzaamheid is, vindt ze belangrijk. "Maar het is ook beetje treurig. We zouden het hele jaar duurzaam moeten zijn, en niet maar een dag."

Prinses Laurentien leest voor op de dag van de duurzaamheid

In het hele land zijn activiteiten georganiseerd door particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Het doel is te laten zien wat er in Nederland op het gebied van duurzaamheid gebeurt. De acties variëren van een landelijk Low Car Diet tot samen energie opwekken op een duurzame dansvloer op Utrecht Centraal en van een duurzaam modefestival in Amsterdam tot een afval- en recycle-evenement in Apeldoorn. 

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda, de organisatie die zich inzet voor het versneld duurzaam maken van Nederland. 

De wereld van morgen

De NOS doet vanavond verslag van de Dag van de Duurzaamheid met twee live-uitzendingen vanuit Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Presentator Art Rooijakkers gaat in gesprek met bedenkers van vernieuwende duurzame initiatieven en producten. Verder is er aandacht voor hoe je milieubewuster kunt leven op het gebied van onder meer voedsel, afval, vervoer en energie.

Te gast in de uitzending zijn onder anderen kunstenaar Daan Roosegaarde, prinses Laurentien, klimaatonderzoeker Appy Sluijs, Urgenda-directeur Marjan Minnesma en de winnaar van de Trouw Duurzame Top 100. Ook is er een optreden van Racoon.

In de uitzending wordt ook geschakeld naar de finale van het Groene Station van Radio 2, waar vijf dj’s een week lang de strijd zijn aangegaan om ‘de groenste dj’ te worden. Luisteraars kunnen zelf deelnemen aan uitdagingen via de NPO Groen app om te ervaren wat 'groener' leven hen oplevert. 

NOS Dag van de Duurzaamheid: 19.30 – 20.30 uur en 23.00 – 23.30 uur, NPO 2 en NOS.nl. Presentatie: Art Rooijakkers en Winfried Baijens

STER reclame