NOS Nieuws

Geen andere agenten in beeld in corruptiezaak

Het Openbaar Ministerie heeft vooralsnog geen aanwijzingen dat er meer agenten betrokken waren bij het verkopen van informatie aan criminelen. Het OM bevestigde vanochtend dat een medewerker van de Landelijke Eenheid is aangehouden. Hij wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen.

Het is een man van 28 uit Weert, die sinds 2009 bij de politie werkte. Hij werd op 29 september aangehouden, en zit sindsdien in beperking. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Woensdag moet hij voor de rechtbank Oost-Brabant verschijnen.

Het OM en de politie kwamen de man op het spoor tijdens een onderzoek naar een handelaar in luxe auto's uit Oirschot, die goede banden onderhield met criminelen. Daarbij kwam naar voren dat er vertrouwelijke politiegegevens in handen zouden zijn gekomen van een verdachte, zegt persofficier Mariska Wijnbelt. "Daarop is verder gerechercheerd en uiteindelijk kwamen we bij de aangehouden agent uit."

OM: "Het gaat om een ernstige zaak."

Bij de aanhouding van de politieman is ook nog een man uit Eindhoven opgepakt. Waarschijnlijk werkte hij samen met de agent. De tweede verdachte is een man van 45. Hij wordt verdacht van omkoping, witwassen en drugsbezit.

De politie deed ook huiszoeking in vier panden. Daarbij zijn computers en drugs in beslag genomen. Ook werd 235.000 euro aan contant geld gevonden.

Schade

Op dit moment wordt onderzocht welke informatie de agent precies heeft doorgespeeld naar criminelen, zegt Wijnbelt. "Op dit moment gaat er veel prioriteit naar de vraag: gaat het om lopende zaken en wat is de schade? En wat kunnen we doen om die schade te beperken?"

Aan de onderzoeken waarvan informatie is doorgespeeld, hebben natuurlijk ook andere agenten gewerkt, zegt Gerrit van de Kamp van politiebond ACP. Het is nog onduidelijk of die agenten gevaar lopen. "Ik zeg daar niet te veel over, maar u kunt van mij aannemen dat de politie stappen heeft genomen om iedereen die hierdoor risico loopt, te beschermen."

'Politie heeft stappen gezet om iedereen die risico loopt, te beschermen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl