NOS Nieuws

OM bevestigt arrestatie politiemol

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat een medewerker van de politie is aangehouden vanwege corruptie, plichtsverzuim en witwassen. NRC meldde gisteravond dat een zeer ervaren agent op grote schaal informatie zou hebben verkocht aan criminelen.

De man werd 29 september aangehouden en zit sindsdien in beperkingen. Dat betekent dat hij is afgesloten van de buitenwereld en alleen contact mag hebben met zijn advocaat. Zijn voorarrest werd op 2 oktober met twee weken verlengd.

De woordvoerder van het OM Oost-Brabant wil verder niets zeggen over de zaak.

Boven twijfel verheven

Minister Van der Steur vindt het nieuws over de corruptie "zeer ernstig". Hij benadrukt dat de integriteit van de politie boven alle twijfel verheven moet zijn.

Volgens Van der Steur moet onderzoek uitwijzen hoeveel schade er precies is toegebracht. Hij vindt het wel goed nieuws dat er waarschijnlijk geen andere politiemensen bij betrokken zijn.

De minister noemt het ongelooflijk zuur voor de politie dat er één agent met de criminaliteit heeft meegewerkt en misschien wel collega's in gevaar heeft gebracht en zaken heeft verpest.

Schok

Ook D66-Kamerlid en oud-korpschef Magda Berndsen noemt de affaire buitengewoon ernstig. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren en ook zo lang kunnen gebeuren?", vraagt ze zich hardop af. "Het is een enorme schok binnen de politieorganisatie, want je moet toch wel absoluut op je collega's kunnen vertrouwen."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt het een absoluut dieptepunt. "Dit is het niveau van een bananenrepubliek, dat boven- en onderwereld zo verweven zijn", zei hij bij Goedemorgen Nederland. Hij wil van minister Van der Steur weten "waarom het zolang heeft kunnen doorzieken".

Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zegt dat de zaak veel commotie geeft op de werkvloer, maar dat de focus nu ligt op het beperken van de schade. "Het is niet in het belang van het onderzoek om er openlijk over te spreken, omdat daar een heleboel risico's aan verbonden zijn", zei hij in De Ochtend op NPO Radio 1. "Hoe meer daarover gezegd en gespeculeerd wordt, hoe schadelijker dat is. De reden dat de politie er vertrouwelijk mee omgaat, is niet om het te verzwijgen, maar juist omdat het ook andere onderzoeken in gevaar kan brengen en soms ook personen."

Hij hoopt dat de Kamerleden willen wachten op de uitkomst van het onderzoek naar de politiemol. "Ik wil de Kamer adviseren om die duidelijkheid wel te vragen, maar die komt niet morgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl