Celstraf voor moeder die peuter injecteerde met ontlasting

Prashant_zi - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc

In Duitsland heeft een vrouw een gevangenisstraf van twee jaar en negen maanden gekregen omdat ze haar zoon van drie heeft bewerkt met vervuilde injectienaalden. De vrouw gaf de peuter injecties met speeksel, ontlasting en bloemenwater.  

Volgens de rechter staat vast dat de vrouw van 30 de peuter in levensgevaar heeft gebracht. Ze is schuldig bevonden aan zes gevallen van gevaarlijke mishandeling. 

Stoornis

Het Duitse Openbaar Ministerie en de advocaat van de vrouw gaan ervan uit, dat de vrouw lijdt aan het syndroom van Münchhausen by proxy. Mensen met die psychiatrische stoornis maken anderen met opzet ziek, of praten mensen een ziekte aan, met als doel persoonlijke aandacht te krijgen van medische hulpverleners. Het slachtoffer is altijd een naaste, vaak een kind.

Openbare zaak

Het leek er aanvankelijk op dat de vrouw misschien zou worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. In dat geval zouden tijdens de rechtszaak veel persoonlijke details over haar worden besproken. Daarom besloot de rechter dat de zaak achter gesloten deuren zou worden behandeld. Vlak voor de zaak begon, werd duidelijk dat opname in een kliniek niet aan de orde was. Daarom werd de zaak toch in de openbaarheid behandeld.

Chemotherapie

Volgens het OM heeft de peuter veel pijn geleden door de injecties van zijn moeder. De jongen kreeg onder meer last van koortsaanvallen en abcessen. Elke keer als de jongen van de artsen naar huis mocht, gaf de moeder hem een nieuwe injectie. Artsen gingen ervan uit dat hij kanker had, daarom kreeg hij zware medicijnen. Er was al een beenmergtransplantatie met chemotherapie gepland. 

Toen de artsen vermoedden dat de vrouw ermee te maken had, hielden ze haar bij het kind weg. Daarna werden zijn bloedwaarden weer normaal. 

STER Reclame