De ethische commissien van de FIFA heeft de Zuid-Koreaan Chung Moon-jong voor zes jaar geschorst
NOS Voetbal

FIFA schorst Chung Mong-joon zes jaar

De ethische commissie van de FIFA heeft donderdag een streep gehaald door de ambitie van de Zuid-Koreaan Chung Mong-joon om de nieuwe voorzitter van de mondiale voetbalbond te worden. De Zuid-Koreaan kreeg een schorsing van zes jaar opgelegd wegens zijn betrokkenheid bij een omkoopschandaal.

Stemmen kopen

De voormalige vice-voorzitter van de FIFA wordt ervan verdacht stemmen te hebben gekocht om het WK voetbal in 2022 naar Zuid-Korea te halen. Dat WK werd uiteindelijk aan Qatar gegeven. De schorsing van de Zuid-Koreaan gaat per direct in.

Chung Mong-joon wilde zich kandidaat stellen om Sepp Blatter als FIFA-voorzitter op te volgen. Omdat de Aziaat zes jaar geen enkele voetbalactiviteit op nationaal en internationaal niveau mag ontplooien, kan hij zich niet in de voorzittersstrijd mengen. De FIFA kiest op 26 februari 2016 een nieuwe preses. De Zuid-Koreaan kreeg ook een boete van 100.000 Zwitserse franken (91.000 euro).

Valcke

De ethische commissie pakte ook secretaris generaal Jérôme Valcke aan. Valcke, die door de FIFA al op non-actief is gezet, kreeg een schorsing van 90 dagen opgelegd.

Chung Mong-joon: Blatter is hypocriet en een leugenaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl